Matti Salomäki ei innostu Tarvaisen kompromissista: ”En usko, että tämä tällä ratkeaa”

Lapuan piispa Matti Salomäki otti kantaa suomalaisten järjestön työntekijöiden pappisvihkimyksiin Inkerin kirkossa Radio Dein ja Kotimaan Piispan kyselytunnilla. Salomäki oli toimittajien tentattavana suorassa lähetyksessä keskiviikkoaamuna.

Syyskuun alussa Inkerin kirkossa vihittiin papiksi viisi suomalaista miestä eri järjestöistä. Heistä osa työskentelee vakituisesti Suomessa muun muassa Uusi tie -lehden päätoimittajana sekä Karkun evankelisen opiston rehtorina.

Matti Salomäki totesi, että tilanne on aiheuttanut hämmennystä monilla tahoilla paitsi Suomen myös Inkerin kirkossa.

– Selvästi on asioita, joista pitäisi puhua ja puhua riittävästi etukäteen niin, että tällaiset eivät tulisi yllätyksenä ja puskan takaa.

Salomäki kommentoi Kotimaan artikkelitoimittaja Jussi Rytkösen pyynnöstä myös Sleyn kotimaantyön johtajan Juhana Tarvaisen kompromissiehdotusta. Tarvainen ehdotti viime torstaina julkaistussa blogissaan kirkkoon mallia, jossa naisten pappeutta vastustavat miehet eivät jatkossakaan voisi työskennellä pappeina paikallisseurakunnissa vakaumuksensa mukaisesti mutta voisivat kuitenkin omissa yhteisöissään kastaa ja toimittaa ehtoollista.

Salomäki totesi, etteivät ristiriidat ole kirkon etu ja kompromissin etsiminen on hyvästä. Tarvaisen ehdotuksesta hän ei kuitenkaan sellaisenaan innostunut.

– Tämä nyt oli yksi aloite kompromissiin, mutta tietysti kompromissia tehdessä täytyy kuunnella kaikkia osapuolia ja käydä kaikkien kanssa keskustelua. Tästä voi lähteä liikkeelle, mutta en usko, että ongelma ihan heti tällä ratkeaa.

– Tietysti voisi sitäkin miettiä, että voisivatko he, jotka ovat sitoutuneet perinteiseen virkanäkemykseen, ajatella niin, että pitäen sen näkemyksen he voisivat silti osallistua näihin vihkimyksiin, missä on muitakin. Kyllähän meillä mahtuisi siihen pöytään erilaisiakin näkemyksiä, Salomäki sanoi.

MYÖS SAMAA sukupuolta olevien vihkimistä käytiin Piispan kyselytunnilla keskustelua. Kysymys jakaa kirkkoa voimakkaasti, eikä kirkolliskokouksesta ole löytynyt riittävää enemmistöä minkään ratkaisuehdotuksen taakse.

Seurakuntalainen.fi:n päätoimittaja Sari Savela nosti esiin viime aikoina monien seurakuntien tekemät päätökset avata kirkkojen ovet myös samaa sukupuolta olevien parien vihkimisille. Seurakunnat perustelevat päätöksiään sillä, että kirkkojärjestyksen mukaan seurakuntien tilojen käytöstä päättävät kirkkoherra ja kirkko- tai seurakuntaneuvosto. Toisaalta voisi ajatella, että kyse on opillisesta asiasta, josta päättää kirkolliskokous. Savela kysyi, onko kirkolliskokouksella kysymyksen ratkaisemisessa enää mitään roolia.

Matti Salomäki aloitti vastauksensa kertaamalla, että kirkolliskokous on pyytänyt piispainkokousta edistämään keskustelua asiasta ja sen työskentely on kesken. Kun piispainkokous saa työnsä päätökseen, asia tulee jälleen kirkolliskokouksen keskusteltavaksi.

– Ihan samaa mieltä, että tilanne on sekava ja vaatisi ratkaisua johonkin suuntaan, Salomäki totesi.

Salomäkeä haastattelivat Jussi Rytkösen ja Sari Savelan lisäksi Marja Tyynismaa Ilkka-Pohjalaisesta ja Kai Kortelainen Radio Deistä.

Lue myös:

Korson seurakunta avasi tilansa kaikkien parien vihkimiselle, kirkkoherran mukaan pappikin löytyy

Arkkipiispa Tapio Luoma suomalaisten pappis­vihkimyksestä: ”Inkerin kirkko synnyttää vakavia ongelmia” – Toimen­piteitä on luvassa

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSaamelaisyhteisö kohtaa oman perintönsä Suvi Westin uutuusdokumentissa
Seuraava artikkeliArkkipiispa Tapio Luoma LML:n yleiskokouksen sanomasta: Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on osa kristillistä todistusta

Ei näytettäviä viestejä