Mäkinen: ”Moderni ihminen painii edelleen Jumalan kanssa”

Arkkipiispa Kari Mäkisen tämänpäiväisen Helsingissä pidetyn mediatapaamisen aiheena oli ”Painii Jumalan kanssa”. Mäkisen mukaan Jumala on edelleen ajankohtainen keskustelunaihe yhteiskunnan eri tasoilla.

Mäkisen mielestä Jumala on läsnä nykykeskusteluissa ainakin neljällä tavalla.

– Ensinnäkin uskonnot eivät ole kadonneet mihinkään, vaan ovat hyvin hengissä. Uskontojen merkitys kulttuurisesti ja maailmanpoliittisesti on otettava huomioon. Monille ihmisille Jumala on totta ja todellisuutta.

– Toisekseen viime vuosisadan aikana ihmisuskon optimismi katosi. Sodat ja luonnonsaastuminen herättävät kysymyksen onko ihminen sittenkään pätevä hoitaman maailman asioita. Varsinkin modernissa kirjallisuudessa näkyy vahva Jumalan poissaolon teema. Jumala on ajankohtainen poissaolon tunteen ansioista.

Kolmanneksi Mäkinen nosti esiin edelleen jatkuvan keskustelu uskon ja tieteen, Jumalan ja rationaliteetin välillä. Se näkyy erityisesti uusateismin esiin nostattamassa keskustelussa.

– Neljänneksi tulee kysymys siitä, millaisella kiellä todellisuutta kuvataan ja lähestytään. Onko se rationaalisuden, määrittelyjen kieli vai kertomusten, kuvien tunteiden kieli, joka on uskonnon äidinkieli.

Mäkisen mukaan moderni ihminen painii edelleen Jumalan kanssa.

– Kristinusko ja kirkko antavat tilaa myös kaikkein vaikeimmille kysymyksille. Sekä tiede että usko edellyttävät nöyryyttä elämän edessä. Paini Jumalan kanssa voi myös satuttaa, Mäkinen sanoi.

Mediatapaamisessa puhui myös teologian tohtori Aku Visala, joka kirjoittaa juuri uutta oppikirjaa uskonnonfilosofiasta. Visalan mukaan kiinnostus uskonnon ja filosofian kysymyksiin on viime vuosikymmeninä kasvanut.

Kolmantena keskustelijana oli juutalaisuutta edustava toimittaja Roni Smolar. Hän kertoi, että olemassaolonsa turvaamiseksi pienten uskonnollisten yhteisöjen on pidettävä erityistä huolta jäsenistään, eikä julkisuuteen haluta nostaa repiviä ristiriitoja.

Arkkipiispan mediatapaamisessa ravintola Lasipalatsin kabinetissa oli paikalla kolmisenkymmentä toimittajaa.

Edellinen artikkeliAskolan kutsumisesta Lauritsalaan jouduttiin äänestämään
Seuraava artikkeliArkkipiispa kehottaa vanhoillislestadiolaisia katsomaan peiliin

Ei näytettäviä viestejä