Maahanmuuton asiantuntija: Nyt ei kysytä uskontoa, vaan ihmisyyttä

käsillä on laajin Suomessa koettu pakolaiskriisi sitten toisen maailmansodan, painottaa turvapaikanhakijoiden avustustöissä vuosia toiminut Rajkumar Sabanadesan. Vastaanottokeskukset eivät ole olleet näin täynnä koskaan.

Sabanadesan on turvapaikkajärjestelmän asiantuntija. Hän on itse nähnyt koneiston toiminnassa monista kulmista, ensin turvapaikanhakijana ja sittemmin vastaanottokeskuksen vetotiimissä monessa rooleissa.

Sabanadesan saapui Suomeen Sri Lankasta 22 vuotta sitten. Muun muassa tamilien lääkintämiehenä toiminut Sabanadesan pakeni sisällissodan vainoja. Kun Sabanadesanin matkasta Suomeen oli kulunut 15 vuotta, johti hän jo kahta vastaanottokeskusta Suomen Punaisen Ristin leivissä.

Pakolaisasioiden asiantuntija on oppinut arvostamaan ihmisyyttä, tulee ihminen sitten mistä maailmankolkasta ja uskontokunnasta tahansa.

– Ajatus, että meidän tulisi päästää maahan ainoastaan kristittyjä turvapaikanhakijoita, puistattaa. Meidän tulee auttaa kaikkia ihmisiä uskontoon katsomatta.

Sabanadesan syntyi hindulaisena, mutta sittemmin hänestä on tullut ortodoksi. Hän kokee läheiseksi myös Suomen luterilaisen kirkon.

– Mielestäni juuri nyt kirkko tekee, mitä sen pitääkin tehdä! Auttaa ihmistä taustaan katsomatta.

Suomeen päästyään Sabanadesan ahkeroi itselleen roppakaupalla osaamista. Hänellä on muun muassa lähihoitajan ja sosionomin tutkinnot. Nyt mies on johdon konsulttina kansainvälisessä IMO-instituutissa. Parasta aikaa hän myös konsultoi entistä työnantajaansa Suomen Punaista Ristiä pakolaistilanteesta.

– Vielä ei mielestäni voida ryhtyä edes puhumaan, miten voimme ryhtyä integroimaan tulijoita, sillä tilanne on nyt akuutti ja saattaa olla sitä vielä pitkään.

– Nyt puhutaan lähimmäisenrakkaudesta. Autetaan uusia tulijoita sen minkä pystymme, jotta he kokevat olevansa turvassa.

Kuva: Maija Saari

Edellinen artikkeli”Kehitysyhteistyöjärjestöt ovat Suomessa hävinneet taistelun Isosta Tarinasta”
Seuraava artikkeliKirkolliset lehdet eivät rajaa verkkokeskusteluaan

Ei näytettäviä viestejä