Luottamushenkilö Antti Savela: ”Kysyn itseltäni aika ajoin, olenko ollut luottamuksen arvoinen”

Iin kirkkovaltuuston puheenjohtaja Antti Savela, 50, on kirkkovaltuutettu ja kirkolliskokousedustaja jo toisessa polvessa.

Hänellä on takanaan viisitoista vuotta kirkkovaltuustossa, joista yksitoista puheenjohtajana. Hän on myös toista kauttaan kirkolliskokousedustajana sekä vaikuttaa Oulun hiippakunnan hiippakuntavaltuustossa. Savela toimii tehtävissään takuuvarmasti jämäkällä otteella, sillä hän on Oulun käräjäoikeuden laamanni.

– Olen tosiaan aika monessa mukana. Kiinnostus seurakunnan asioihin juontaa jo lapsuuteeni, sillä isäni oli kirkkovaltuutettu ja kirkolliskokousedustaja, Savela sanoo.

Luottamustehtävissä tarvitaan itsekriittisyyttä

Kirkolliskokouksen päätöksentekoa pidetään usein varsin kankeana ja hitaana. Savela on asiasta samaa mieltä, mutta näkee toimintatavassa hyvääkin.

– Isojen asioiden käsittelyä ei pidä tehdä hätiköiden, eli siinä mielessä rauhallisuus on hyvästä. Toki tiettyihin käänteisiin voitaisiin tuoda mukaan lisää joustavuutta.

Luottamushenkilön tärkeimmiksi ominaisuuksiksi Savela listaa luotettavuuden, yhteistyökyvyn, halun ottaa asioista selvää sekä riittävän itsekriittisyyden.

– Kysyn itseltäni aika ajoin, olenko ollut luottamuksen arvoinen. Pidän tärkeänä analysoida omaa tekemistä.

Kokeneen vaikuttajan toimintaa ohjaa usko Jumalaan.

– Jumalan armo näkyy jokaisessa päivässä. Tiivistäisin asian niin, että usko Jumalaan on elämääni luonnollisesti kuuluva asia, Savela pohtii.

”Vuokraamme maitamme myynnin sijaan”

Iin seurakunnan taloustilannetta Savela kuvaa varsin hyväksi. Suuri merkitys tulopuolella on lukuisilla vuokratonteilla.

– Olemme ottaneet linjaksemme vuokrata maitamme myynnin sijaan. Tähän pätee ajatus, ettei lypsävää lehmää kannata tappaa.

– Olemme myös valmistelemassa uusia maa-alueiden vuokrauksia rahoittaaksemme leierikeskuksemme saneerauksen sekä siihen tulevien lisäosien rakentamisen. Kyseessä on yli miljoonan euron projekti.

Iissä on suunnitteilla myös kirkon portaiden ja piha-alueen ehostaminen.

– Niiden osalta puhutaan noin 150 000 euron summasta, eli kyseessä on myös merkittävä asia.

”Kirkkovaltuusto on joutunut äänestämään 15 vuoden aikana vain kerran”

Savela iloitsee Iin seurakunnan päättäjien hyvästä yhteishengestä, asiat etenevät sujuvasti.

– Olemme kirkkovaltuustossa ollessani joutuneet äänestämään vain kerran. Tuolloin päätimme nostaa nuorisotyöhön menevän rahan osuutta kirkkoneuvoston esityksen vastaisesti. Äänestyksessä olivat myös neuvoston jäsenet lopulta samalla kannalla, eli asia meni erittäin sopuisasti.

– En koe poliittisten näkemysten olevan läsnä tai haittana seurakunnan toiminnassa. Mielestäni tämä asia on tasoittanut myös kunnallisella puolella, missä poliittiset erimielisyydet olivat vielä jokin aika sitten varsin suuria.

Kirkkovaltuuston puheenjohtaja antaa myös kiitokset seurakunnan henkilökunnalle.

– Meillä on asiansa osaava henkilökunta. Tämä näkyy esimerkiksi lapsi- ja nuorisotyössä, missä eri toimintoihin on jopa enemmän tulijoita kuin paikkoja.

Innokas kalamies

Vastapainoa työelämän ja useiden luottamustehtävien kiireelle Savela hakee luonnosta ja mökkeilystä perheen kanssa. Erityisen lähellä sydäntä on kalastus, jonka parista on kotiin viemiseksi ollut komeita saaliita.

– Suurin saamani kala on 15,5 kilon lohi, jonka sain lohiverkolla Iijokisuulta Perämerestä. Tänä syksynä sain nelikiloisen meritaimenen. Vakuutan laamannin kunniasanalla, etteivät nämä ole kalavaleita, Savela hymyilee.

Vapaa-ajan vieton kalassa ja muutoin luonnon helmassa Savela kiteyttää ytimekkäästi.

– Niillä reissulla uudistuu niin mieli kuin kehokin.

Kuva: Antti Savelan kotialbumi

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Edellinen artikkeliKirkkokansa ylisti uuden piispan ”teemumaista” saarnaa, krypta pullisteli kahvittelijoista
Seuraava artikkeliErilaiset kirkon ammatit 4: Monistaja

Ei näytettäviä viestejä