Lukijoilta: Kirkolliskokouksen ryhmistä ei ollut sovittu etukäteen

Useissa puheenvuoroissa on oltu huolestuneita kirkon ykseydestä. Tähän on antanut varmasti aihetta se, että ensimmäistä kertaa Kirkolliskokouksen historiassa syntyi ryhmittymät niin kutsutuille liberaaleille (Muutoksen tuuli) ja konservatiiveille (Kirkon kivijalka). Toukokuussa kirkolliskokouksen alkaessa nämä ryhmät kävivät keskenään neuvottelut kirkolliskokouksen varapuheenjohtajien ja valiokuntien puheenjohtajien paikoista.

Ryhmittymien synnyn ja käytyjen neuvottelujen pelätään rikkovan kirkon ykseyttä. Näin erityisesti Kuopion piispa Jari Jolkkonen on sanoittanut tapahtunutta Kuopion tuomiokapitulin uutiskirjeessä Apilaristissä (Apilaristi 5/2024). Korjaan hänen Apilaristissä esittämänsä virheelliset väitteet, joiden mukaan asiat oli sovittu etukäteen, pääkaupunkiseudulla.

Kumpikaan väitteistä ei pidä paikkaansa. Ei se, että asioista olisi sovittu etukäteen, eikä se, että asioista olisi sovittu pääkaupunkiseudulla. Piispan kirjoitus luo turhaa ja väärää vastakkainasettelua kirkon sisällä – pääkaupunkiseutu vastaan muu Suomi.

Ryhmien neuvottelijoiksi kylläkin valikoitui Helsingin ja Espoon hiippakunnan kokeneita kirkolliskokousedustajia, mutta mandaatin he jokainen saivat omalta runsaslukuiselta ryhmältään, joka viime kädessä myös hyväksyi neuvottelutulokset. Neuvotteluiden tuloksena muun muassa alueellinen edustavuus toteutui kohtuullisen hyvin.

Näen ryhmittymien muodostumisen kirkolliskokoukselle mahdollisuutena. Se antaa aiempaa paremman mahdollisuuden keskustellen ja neuvotellen löytää yhteinen ratkaisu vaikeisiin ja monimutkaisiin kysymyksiin. Se saattaa jopa estää kirkon hajoamisen. Ainakin työkalupakissa on enemmän työkaluja ratkaisujen etsimiseen kuin vanhalla tavalla toimittaessa.

Ryhmittyvät tekevät kyllä näkyväksi sen todellisuuden, joka kirkolliskokouksessa on hiljalleen voimistunut viimeisten kausien aikana. Välttäkäämme kuitenkin kaikkea turhaa vastakkainasettelua – se ei edistä ratkaisujen löytämistä.

Kirjoittaja on Kirkolliskokouksen talousvaliokunnan pj, Kerava

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliNäkökulma: Ripariuutisista tuoksahtaa jo massahysteria
Seuraava artikkeliSeurakuntia liitetään taas toisiinsa – 48 kannanottoa sai arkkihiippakunnan ottamaan aikalisän

Ei näytettäviä viestejä