Lukijalta: Kirkon ei tule sijoittaa miehitetyillä alueilla toimiviin yrityksiin

Kuva: Shutterstock

Viime lokakuusta alkaen Israel ja Palestiina ovat jälleen kerran olleet maailman huomion kohteena. Erityisesti Gazan alueella inhimillisellä kärsimyksellä ei ole rajaa. Sydäntäsärkevät uutiskuvat ja puolueettomat tiedot alueelta todistavat humanitäärisestä katastrofista.

Ei ole helppoa nähdä, miten tästä vuosikymmeniä jatkuneesta konfliktista voisi päästä eteenpäin. Täällä kaukana Suomessa tekisi lähinnä mieli ummistaa silmät, niin monimutkaiselta ja toivottomalta tilanne vaikuttaa.

Meillä Järvenpään seurakunnassa on toiminut jo yli kymmenen vuoden ajan lähetyspiiri “Ikkuna Palestiinaan”. Vieraamme ovat esimerkiksi tutkijoita, teologeja, kansalaisyhteiskunnan edustajia ja alueella työskenteleviä eri alojen ammattilaisia.

Jokainen vieraamme raottaa meille omanlaistaan ikkunaa Palestiinaan. Kuulemme paitsi vaikeuksista, myös pienistä toivon pilkahduksista.

Päädymme usein illoissamme kysymykseen siitä, onko jotain, mitä me voisimme tehdä tukeaksemme rauhaa ja oikeudenmukaisuutta alueella.

Yksi konkreettinen asia tässä monella lailla verkottuneessa maailmassamme on tarkastella suomalaisten seurakuntien sijoitustoimintaa, ettemme vahingossa tukisi yrityksiä, jotka toimivat Israelin Länsirannalle rakentamissa siirtokunnissa tai miehitystä tukien.

Kansainvälisen yhteisön kanta on selvä: siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia, ne aiheuttavat ihmisoikeusloukkauksia ja kaiken lisäksi ne muodostavat esteen rauhalle. Sekä Suomi että Euroopan unioni ovat tuominneet siirtokunnat.

Jos sijoitamme seurakuntien varoja siirtokunnissa tai miehityksessä toimiviin yrityksiin, emme toimi rauhan, oikeudenmukaisuuden ja lähimmäisenrakkauden puolesta. Seurakuntalaisena kannustan: tutki ja varmista, ettei seurakuntasi sijoitussalkulla tueta ihmisoikeusloukkauksia Israelissa ja Palestiinassa.

Päätämme Järvenpään ryhmämme jokaisen tapaamisen palestiinalaiseen rauhan virteen (918): ”Rauhan Herra, suo rauha, rauhaa me kaipaamme niin.” Sen laulamme suomeksi, arabiaksi ja hepreaksi.

Palestiinalaiskristittyjen viesti meille Suomeen on: ”Rukoilkaa puolestamme. Älkää unohtako meitä.” Pidetään tämä mielessä.

Hanna Graeffe
kirkkovaltuutettu, lähetyspiirin vetäjä, Järvenpää

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Edellinen artikkeliLukijalta: Israel taistelee olemassaolostaan
Seuraava artikkeliMoni Diakin päättävä opiskelija ei suuntaa kirkon töihin – kirkko on nyt uudessa tilanteessa

Ei näytettäviä viestejä