Löysitkö nämä symbolit omiin viesteihisi? – Emojien joukossa on uskonnollista kuvastoa

Emojit ovat hymiö- ja kuvasymboleita, jotka ilmaisevat tunteiden lisäksi arkipäiväistä elämää, ruokaa, esineitä, säätä, paikkoja – tai uskontoa.

Esimerkiksi pikaviestipalvelu WhatsAppissa ja yhteisöpalvelu Facebookissa voi käyttää monenlaisia uskontoa ja hengellisyyttä kuvaavia emojeja. Uskontokuntien pyhistä paikoista omat emojinsa ovat saaneet ainakin moskeija, synagoga, shinto-alttari ja islamilaisen maailman pyhimmän paikan Kaaban musta kivi.

Uskonnollisia symboleita kuvaavia emojeja ovat muun muassa latinalainen risti, ortodoksinen risti, hindulaisuuden om-symboli, intialaisperäisten uskontojen dharma-pyörä, Daavidin tähti ja menora eli juutalainen kynttilänjalka. Ihmistä kuvaavien emojien joukossa ovat ainakin turbaanipäinen mies ja huivipäinen nainen. Lisäksi tarjolla on runsaasti japanilaista uskontokuvastoa erilaisine esineineen ja taruhahmoineen.

Se, millainen valikoima uskonnollisia emojeja on tarjolla, riippuu älypuhelimen merkistä, mallista ja päivityksistä.

Hymiöiden käyttöä suomenkielisessä internetissä tutkinut Turun yliopiston dosentti Veronika Laippala kertoo Kotimaa24:lle, että alun perin emojeja on käytetty internet-keskusteluissa vitsien yhteydessä.

– Pitkään näiden merkkien käyttö yhdistettiin epämuodolliseen viestintään chateissa ja tekstiviesteissä. Samalla tavalla, kun miettii, kirjoittaako tekstiin ”mä” vai ”minä”, voi miettiä, lisääkö emojin vai kertooko viestin sanoin.

Laippala arvioi, että emojeja pyritään tekemään niin, että ne koskettavat mahdollisimman monia ihmisiä – joukossa on eri ihonvärejä, hiusvärejä ja niin edelleen.

– Nähdäkseni sama kaava jatkuu uskontokunnissa ja ammateissa.

Emojien määrä kasvaa koko ajan. Kaikkia emojeja ei kuitenkaan käytetä paljon.

– Lisäksi pienistä kuvista ei aina saa kunnolla selvää. Niinpä niitä toki ymmärretään myös väärin, Laippala kertoo.

Kuva: Olli Seppälä. Emojeja pikaviestipalvelu WhatsAppissa.

Lue myös:

Paavi-emoji ajelee taksilla ja syö subia

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliViisi viisautta Raamatusta: Köyhän ja avuttoman sinä vapautat sortajan vallasta
Seuraava artikkeliHS: Helsingin pitäjän kirkon hautausmaalta vietiin muistoesineitä ja kaadettiin kiviä

Ei näytettäviä viestejä