LML:n Krakovan-yleiskokouksen avajaismessun vahva saarna painotti toivoa sekä toimimista – Sakari Löytyn laulu yhteyttä

Surinamilainen pastori Danielle Dokman toi Krakovassa alkaneen Luterilaisen maailmanliiton (LML) yleiskokouksen avajaisjumalanpalveluksen saarnassaan esille maailman osin synkältä näyttävää tilannetta. Hän kuvaili sitä muun muassa sanomalla auringon olevan laskemassa useiden valtakuntien päällä, ja osan niistä vastaavan tähän tilanteeseen hyökkäyssodalla.

– Mutta te perheeni Kristuksessa, minä sanon teille, nouskaa ylös ja astukaa ulos. Aina kun yö on peittämässä maanpiiriin, ja oikeudenmukaisuus uhkaa hävitä, niin nouskaa ylös ja toimikaa. Kun annetaan katteettomia ilmastonmuutoksen estämiseen liittyviä lupauksia, tai mitä tahansa katteettomia lupauksia, niin kaikki te LML:n 150 luterilaista kirkkoa, nouskaa ylös ja toimikaa, Danielle Dokman kehotti.

Hän muistutti, ettei Jumala ole hylännyt maailmaa, vaan Jumala on yhä täällä. Kristityillä ei ole perusteita antaa periksi.

– Tuokaa siis Itämaan tietäjien tavoin kultanne ja tuokaa mirhaminne, tuokaa lahjanne, myös ne särkyneet lahjanne. Tuokaa itsenne, olkaamme yhtä hengen ja toivon kautta, Danielle Dokman kehotti.

AVAJAISJUMALANPALVELUS JÄRJESTETTIIN Krakovan kongressikeskuksen pääsalissa. Paikka toimi yllättävän hyvin jumalanpalveluksen pitopaikkana.

Etuosassa salia oli muun muassa suuri kastemalja sekä suuri pyöreä matto, johon oli kuvattu maailmankartta.

Jumalanpalveluksen musiikki oli koottu eri puolilta maailmaa. Yhtenä lauluna oli Sakari Löytyn säveltämä ja englanniksi osin sanoittama laulu, ”Called Together, Pilgrims on the Journey”, vapaasti suomennettuna ”Kutsuttuina yhdessä matkalle pyhiinvaeltajina.”

LML:n yleiskokouksen toinen järjestäjä, Puolan Evankelinen Augsburgin tunnustuksen kirkko toimii vähemmistökirkkona. Puolan 38 miljoonaisesta väestöstä luterilaisia on noin 61 000.

Pääasiassa eteläisestä Puolasta paikalle tulleet luterilaiset täyttivät LML:n avajaisjumalanpalveluksen kongressisalin ylimmät paikat. Kerrankin Puolan luterilaiset olivat enemmistö, paikalla olleista suurin kansallinen ryhmä.

– Kirkkomme jumalanpalvelukset ovat melko perinteisiä. Avajaisjumalanpalveluksessa eri maiden perinteet tulivat kauniisti esille. Oli hyvä nähdä, että jumalanpalveluksen voi toteuttaa myös monipuolisella musiikilla, bielsko-bielałainen hammaslääkäri Sławomin Durkało sanoi.

Hänen mukaansa avajaisjumalanpalvelus antoi vahvaa tunnetta maailmanlaajaan yhteisöön kuulumisesta.

– Erityisesti saarna julisti toivoa ja tekemään yhdessä asioita muutoksen puolesta. Se innosti avautumaan ulos sisäänpäin käpertymisen sijaan, Durkało sanoi.

Puolan luterilaisen kirkon pappi Halina Radaczin mukaan avajaisjumalanpalvelus kannusti osaltaan miettimään sitä miten säilyttää messussa vankka luterilainen pohja, mutta samalla saada siihen enemmän iloa ja väriä.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliUusi tutkimus: Buddhalaisuus ja islam ovat osa Etelä- ja Kaakkois-Aasian kansojen identiteettiä – uskonnollisia vähemmistöjä suvaitaan silti yleisesti
Seuraava artikkeliPääkirjoitus: Pystymme monimuotoisempiin ratkaisuihin kuin Ranska

Ei näytettäviä viestejä