LML:n johtaja ja pääsihteeri vaativat osapuolia kunnioittamaan Gazan tulitaukosopimusta

Luterilainen maailmanliitto (LML) suhtautuu myönteisesti eilen saavutettuun sopimukseen aselevosta Gazassa. LML kehottaa osapuolia kunnioittamaan sopimusta ja välittömästi jatkamaan neuvotteluja laajemmasta Israelin ja Palestiinan välisestä rauhasta.

LML:n puheenjohtaja, piispa Munib Younan ja pääsihteeri pastori Martin Junge, totesivat tuoreen selkkauksen molemmilla puolilla viattomien ihmisten kuolleen ja loukkaantuneen.

– Laajempaa rauhaa tarvitaan kiireesti, Younan ja Junge sanoivat.

Asaelepo Israelin ja Gazaa valvovan palestiinalaisryhmä Hamasin välille julistettiin 21. marraskuuta Kairossa, Egyptissä. Tätä edeltäneessä, viikon kestäneessä väkivaltaisessa rajakahakassa Gaza kohdisti rakettiyökkäyksen Israeliin ja Israel ilmaiskuja Gazaan.

Gazassa olevien YK-joukkojen raportit kertoivat iskuissa kuolleen noin 140 palestiinalaista, joista yli puolet oli siviilejä sekä noin 900 haavoittuneen. Liki 10 000 ihmistä joutui evakkoon. Väkivaltaisuuksissa kuoli viisi ja loukkaantui yli 200 israelilaista.

LML toisti pyyntönsä välittömästä Gazan aluetta koskevan taloussaarron lopettamiseta, kehotti kansainvälisiin ponnisteluihin hädässä olevien auttamiseksi ja lievittämiseksi ja vetosi kaikkia osapuolia välttämään väkivaltaista tai provosoivaa toimintaa.

– Gazassa asuvien 1,6 miljoonan ihmisen tilanne on hirveä. Lapset, vanhukset ja muut heikommassa asemassa olevat ovat joutuneet kestämään selkkauksen kovimmat iskut, LML:n johto sanoi.

Younan ja Junge painottivat, että epäonnistumiset vuosikymmeniä jatkuneen selkkauksen ratkaisemiseksi vain lisäävät poliittisia ja uskonnollisia jännitteitä alueella. He korostivat molemminpuolisen kunnioituksen ja arvokkuuden välttämättömyyttä Israelin ja palestiinalaisten välillä.

LML:n johtajat rohkaisivat Gazan tulitauon sovittelijoita erityisesti Egyptiä ja YK:n, Euroopan unionin, Venäjän ja Yhdysvaltojen muodostamaa nelikkoa lisäämään ponnistelujaan laajemman rauhan saavuttamiseksi.

Luterilainen maailmanliitto (Lutheran World Federation) on luterilaisten kirkkojen yhteisö ja yhteistyöjärjestö. Se perustettiin Ruotsissa, Lundissa, vuonna 1947. Maailmanliittoon kuuluu nykyään 143 jäsenkirkkoa 79 maassa ympäri maailman. Näihin kirkkoihin kuuluu yhteensä yli 70 miljoonaa jäsentä.

Edellinen artikkeliPöyhölän tulevaisuus edelleen auki
Seuraava artikkeliVäitös: Topelius ei kannattanut puhdasoppisuuden teologiaa

Ei näytettäviä viestejä