Lipponen nauratti, Väyrynen ärtyi

Kirkkohallituksen ja Helsingin seurakuntien yhdessä presidenttiehdokkaille eilen järjestämä arvoilta soljui pääosin leppoisasti. Yleisarvio illasta oli yleisön keskuudessa keskustelusta hieman laimea. (Katso video jutun lopussa)
Ainoat kipinän tapaiset keskustelussa syttyivät kun Eva Biaudet haastoi edellisessä hallituksessa ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä toimineen Paavo Väyrysen kehitysyhteistyön linjaukset suhteessa Väyrysen esiin nostamiin oikeudenmukaisuuden ja kestävän kehityksen teemoihin. Biaudet syytti Väyrystä naisten ja tyttöjen koulutuksen tukemisen heikentämisestä esimerkiksi suomalaisen metsäteollisuuden investointien kustannuksella. Väyrynen kuittasi kritiikin vääränä todistuksena lähimmäisestä.
Keskusteluun osallistuneista juuri Väyrynen olikin selkeästi pettynyt illan antiin. Hän muistutti ärtyneenä presidentin tehtävänä olevan ulkopolitiikan hoidon ja olisi toivonut arvokeskustelun koskettavan ensisijaisesti tätä aihetta.

– Ehkäpä sitten joku toinen kerta, hän töksäytti illan lopuksi.
Ehdokkaista Paavo Lipponen yllätti naurattamalla paikalla olleita useita kertoja. Ehdokkailta muun muassa pyydettiin vastausta verkon kautta esitettyyn yleisökysymykseen, miten ehdokas suhtautuisi omalla kohdallaan maahanmuuttaja-, romani-, seksuaali- tai muuhun vähemmistöön kuuluviin appivanhempiin tai omien lasten puolisoihin.

– No minullahan on jo ruotsalainen vävy, joten ei tuntuisi missään, Lipponen lohkaisi ja kehui vävyään varmuuden vuoksi yleisölle.
Viimeisenä tehtävänä ehdokkaat saivat pareittain tehtäväksi kehua toisiaan. Tyylikkäimmin tehtävänannosta suoriutuivat Lipponen ja Pekka Haavisto. Haavisto muisteli ministeriaikaansa Lipposen hallituksessa ja kehui tätä erinomaiseksi pääministeriksi. Lipponen vastasi toteamalla, että kuten illan keskustelukin osoittaa, Haavisto on sivistynyt ja älykäs.
Eva Biaudet ja Sari Essayah löysivät toisistaan hyvänä ominaisuutena sen, että ovat molemmat naisia, kun taas Sauli Niinistö ja Paavo Väyrynen päättivät illan piikkeihin. Niinistö kehui Väyrysen rajatonta itseluottamusta, Väyrynen Niinistön kansansuosiota. – Nyt ainakin toistaiseksi, hän lisäsi.
Keskustelua vetänyt Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki arvioi videolla haastattelussa illan kulkua.

Edellinen artikkeliSS: Seurakunta myy kansaedustajalta kodin alta
Seuraava artikkeliIsraeliin suunnitteilla Raamattu-museo

Ei näytettäviä viestejä