Liitolta hyväksyminen Suomen ensimmäiselle hautausmoottoripyörälle

Kouvolan Sanomat uutisoi viime viikolla Suomen tiettävästi ensimmäisestä hautausmoottoripyörästä. Sen on ottanut käyttöön Holopaisen Kukka- ja Hautauspalvelu.

Arkku kuljetetaan moottoripyörän sivuvaunussa. Moottoripyörä on rekisteröity hautauskäyttöön.

Pitkään pyöriä harrastanut yrittäjä Vesa Suokas (kuvassa) kertoo Kotimaa24:lle, että hautausmoottoripyörä tuli vasta viikko sitten verhoilijalta, joten vielä se ei ole varsinaisessa työkäytössä ehtinyt olla.

– Ensi kesänä sitten katsotaan mitä tapahtuu. Lahteen pyrin menemään moottoripyörämessuille ja tuomaan ihmisille tietoisuuteen, että tällainenkin vaihtoehto on Suomen maassa tarjolla. Positiivista palautetta se on saanut huomattavasti. Vähän toistakin puolta on kirjoituksissa ollut, mutta tuntuu, että silloin ihmiset eivät ole välttämättä lukeneet uutista kokonaan. Tämähän on vain yksi hautauspalvelumme palvelumuoto. Emme pistä pyörää liikkeelle, jos joku ei sitä halua.

Suomen Hautaustoimistojen Liiton puheenjohtaja Kyllikki Forsius toteaa, että tällä hetkellä lainsäädäntö on sellainen, että ruumiiden kuljettaminen on sallittua vain siihen tarkoitukseen varatussa kulkuneuvossa.

– Kaiketi tämä moottoripyörä tämän pykälän täyttää. Se ei ole sitä paitsi tämän hautaustoimiston ainoa ajoneuvo vaan vaihtoehto. Hautaustoimisto on informoinut minua asiasta.

Forsius suhtautuu elimäkeläiseen keksintöön positiivisesti ja lämmöllä.

– Jos on oikein innokas motoristi, miksi ei voisi tällaista tehdä. Olen nähnyt kuvan ja mitä yrittäjä itse kertoi, se on suurella rakkaudella valmistettu. Se on hieno. Enkä näe mitenkään epäkunnioittavana vainajaa kohtaan, jos tällainen kulkuväline on vainajan oma tahto.

Forsius tietää myös, että joskus hautausautoksi on toivottu museoautoa tai esimerkiksi Mersua tai tietyn väristä autoa. Jotkut toivovat kuljetusta hevosvaunulla. Tällaiset toiveet ovat kuitenkin harvinaisia.

Euroopassa on golf-autostakin tehty hautausauto, lapsille puolestaan on rakennettu Fiat 500:sta vastaava.

– Jos halutaan yksilöllisempää, miksi ei.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkkohallituksessa istuu useimmiten körtti
Seuraava artikkeliOppikeskustelut keskeytyivät homoseksuaalisuus-erimielisyyksiin

Ei näytettäviä viestejä