Lestadiolaisten Päivämies-lehti poisti verkkosivuiltaan ehkäisyä pohtineen blogin

Vanhoillislestadiolaisissa piireissä on viime päivinä herättänyt huomiota Päivämies-lehden verkkosivuilla julkaistu ja sieltä poistettu blogikirjoitus. Vanhoillislestadiolaisten kattojärjestön Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen (SRK) Päivämies poisti ehkäisyä pohtineen blogin sivuiltaan tämän viikon tiistaina puolen päivän aikaan. Se ehti olla julki runsaat kaksi vuorokautta.

Päivämiehen vierasblogissa julkaistaan eri kirjoittajien omalla nimellään tai nimimerkillä kirjoittamia tekstejä.

Sunnuntaina julkaistussa tekstissä nimimerkki ”Kiitollinen lapsista” kertoo elämäntarinansa. Hän kertaa kumppanin löytymisen, lasten syntymät ja monta kohdattua keskenmenoa.

Nuorimman lapsen syntymän jälkeen lääkärit olivat sanoneet kirjoittajalle, ettei hänen terveydentilansa takia kannattaisi toistaiseksi hankkia lapsia.

”Olin kauhuissani. Niin isoon ratkaisuun ei minulla ollut eväitä. Vaikka jokainen odotus ja syntymä oli ollut omalla tavallaan haastava, en ollut hetkeäkään ajatellut, että en olisi valmis seuraavan lapsen odotukseen sen ajan koittaessa.”

Kirjoittaja kertoo keskustelleensa asiasta miehensä ja ystäviensä kanssa ja kysyneensä neuvoa myös ”joiltakin uskovaisilta terveydenhuollon ammattilaisilta”. Hän kirjoittaa rukoilleensa Jumalalta suuntaa asiassa.

Kirjoittajaa rohkaisi ammattilaisen vastaus: ”Sinun kannattaa tehdä niin kuin lääkärit sanovat. Joskus Jumalan tahto kuuluu lääkärin suulla. Silloin saatte olla kiitollisia saamastanne perheestä ja pitää siitä hyvää huolta.”

Blogin kirjoittaja toteaa, että vastaus näytti hänelle Jumalan armon uudessa valossa. Aiemmin hän suhtautui hyvin kielteisesti ehkäisyyn, myös lääketieteellisistä syistä. Nyt hän koki Jumalan avanneen hänen silmänsä ja mielensä ymmärtämään, että ihmisten omat jyrkät mielipiteet eivät välttämättä olekaan aina Jumalan tahdon mukaisia.

”Tärkeämpää on nöyrtyä Jumalan tahtoon”, hän kirjoittaa.

”Blogi jätti tulkinnanvaraa”

Päivämiehen vs. vastaava päätoimittaja Pekka Aittakumpu vahvistaa Kotimaa24:lle poistaneensa blogin lehden verkkosivuilta tiistaina. Aittakummun mukaan tekstissä ei ollut itsessään mitään väärää, mutta asiat oli ilmaistu epäselvästi.

– Se jätti tulkinnanvaraa siitä, mikä on meidän kantamme ehkäisyyn.

Blogin poistaminen oli Aittakummun mukaan seurausta kritiikistä, jota Päivämies sai eri-ikäisiltä ihmisiltä eri puolilta Suomea. Yhteydenottoja tuli päätoimittajan mukaan kymmeniä.

Aittakumpu vahvistaa, että kritiikkiä tuli myös SRK:n johdosta. Hän ei halua eritellä, kuka kritiikkiä antoi. Päätöksen blogin poistamisesta hän sanoo tehneensä itse.

Aittakummun mukaan teksti luetaan SRK:n kantana, vaikka sen olisi julkaissut vierasblogin kirjoittaja. Päätoimittaja sanoo, että blogeja koskevat samat toimitukselliset ohjeet kuin Päivämies-lehteä: lehti tarkastelee asioita kristillisen uskon pohjalta ja antaa tilaa linjansa mukaisille lukijoiden kirjoituksille.

Aittakummun mukaan Päivämiehessä julkaistaan lähiaikoina artikkeli, jossa SRK:n kanta ehkäisyyn tulee selvästi esiin. Aittakumpu sanoo, että SRK pitää ehkäisyä Raamatun vastaisena toimena.

– Äidin ja lapsen henki ovat yhtä arvokkaita ja on tilanteita, joissa on terveydenhoidollisista syistä hyvä pidättäytyä uusista raskauksista. Lääkäreillä on omat ajatuksensa ja näkemyksensä, ja asioita tulisikin punnita tapauskohtaisesti Raamatun ja omantunnon valossa.

Blogin poistaminen oli Aittakummun mielestä harmillista sekä lukijoiden että kirjoittajan näkökulmasta. Päätoimittaja sanoo, että hänen olisi pitänyt olla toimituksellisessa prosessissa tarkempi.

– Jos tekstiä olisi vähän selkeyttänyt, se olisi voinut olla ihan ok.

”Aihe on edelleen tabu”

Blogin kirjoittaja kertoo Kotimaa24:lle yllättyneensä siitä, että hänen tekstinsä päätettiin poistaa. Hän sanoo keskustelleensa ehkäisykysymyksestä eri ihmisten kanssa vuosia. Perheensä toiveesta hän päätti kuitenkin julkaista kirjoituksensa nimimerkillä.

– Olen ajatellut, että asia olisi jo selkeämpi, mutta aihe on näköjään edelleen tabu.

Hän korostaa, että iso perhe on hänestä rikkaus ja siunaus.

– Itsekään en ennen ajatellut, että raskauden tielle voisi tulla terveydellisiä syitä, mutta ne ovat realiteetti. Terveyden edessä voimme joutua nöyrtymään.

Kuva: Kuvakaappaus Päivämiehen verkkosivuilta perjantaina 28.10.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSymposium: Voiko kirkkojen maailmanneuvosto muuttaa maailmaa?
Seuraava artikkeliKolumni: Jeesuksen aikamuoto ei ole pelkkä imperfekti

Ei näytettäviä viestejä