Lestadiolaisten Päivämies-lehti linjaa ehkäisyä: Vakavan sairauden aikana äidin lepo on tärkeää

Vanhoillislestadiolainen liike on julkaissut lehdessään kirjoituksen kannastaan raskauden ehkäisyyn.

Kirjoituksen on allekirjoittanut Päivämies-lehden vs. päätoimittaja Pekka Aittakumpu. Hän sanoo Kotimaa24:lle, että liikkeen linja ehkäisyyn ei ole muuttunut.

– Linja pysyy samana. Lähtökohtana on aina elämän suojelu, Aittakumpu kirjoittaa sähköpostitse.

Aittakummun kirjoitus julkaistiin Päivämies-lehdessä eilen keskiviikkona. Lehden verkkosivuilla kirjoitus ilmestyi tänään torstaina.

Liikkeen kannanottoa ehkäisyyn lupailtiin jo lokakuun lopussa. Silloin Päivämiehen verkkosivuilta poistettiin ehkäisyä pohtinut nimetön blogikirjoitus, joka ehti olla julki kaksi vuorokautta.

Aittakumpu perusteli blogin poistamista Kotimaa24:n haastattelussa sillä, että kirjoitus jätti tulkinnanvaraa siitä, mikä on Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen (SRK) kanta ehkäisyyn. Aittakummun mukaan Päivämiehen sivuilla oleva teksti luetaan SRK:n kantana, vaikka sen olisi julkaissut vierasblogin kirjoittaja.

Aittakumpu lupasi tuolloin, että Päivämiehessä julkaistaisiin lähiaikoina artikkeli, jossa SRK:n kanta ehkäisyyn tulee selvästi esiin. Teksti julkaistiin nyt, runsaat kolme kuukautta blogin poistamisen jälkeen. Aittakumpu sanoo, että SRK:ssa odotettiin kirjoitukselle sopivaa julkaisuajankohtaa.

– Minä laadin tekstin, ja viimeistelimme sitä yhdessä työtovereiden kanssa.

”Jumala voi sallia äidille myös sairautta”

Kirjoituksessa käydään aluksi läpi sitä, miten SRK on aiempina vuosikymmeninä suhtautunut raskauden ehkäisyyn. Aittakumpu viittaa vuoden 1936 suviseuroihin, joissa ”laajalti tunnettu ja arvostettu saarnaaja Arvi Hintsala käsitteli lapsikysymystä”.

”Hintsala totesi, että sielunvihollinen väittää, että on ’parempi olla lapsia tekemättä, kun ei kerran pysty kunnolla elättämäänkään ja antamaan oikeaa kasvatusta’. Hintsala rohkaisi luottamaan tässäkin asiassa Jumalaan ja ottamaan lapset vastaan hänen lahjoinaan”, Aittakumpu kirjoittaa.

Liikkeen puhujienkokouksessa aiheesta keskusteltiin Aittakummun mukaan ensimmäisen kerran vuonna 1945. Aittakummun kirjoituksen mukaan kokouksen pöytäkirjassa todetaan, että ”lapsirajoitus on Jumalan sanaa ja hyvää omaatuntoa vastaan”. SRK:n kirjoissa ja lehdissä on sittemmin pysytty tässä kannassa, Aittakumpu kirjoittaa.

Kirjoituksen mukaan vanhoillislestadiolaisuuden ehkäisykielteinen kanta perustuu Jumalan luomisjärjestykseen ja uskontunnustuksen ensimmäiseen kappaleeseen. Aittakumpu kirjoittaa Raamatun lupaavan, että ihminen saa jättäytyä Jumalan viisauden ja johdatuksen varaan silloinkin, kun ihmisen järki kapinoi Raamatun ilmoitusta vastaan.

”Kristillisyytemme opetus ei kuitenkaan perustu yksittäisiin Raamatun jakeisiin, vaan Jumalan sanan kokonaissanomaan, jonka mukaan päätös sekä elämän alkamisesta että sen päättymisestä kuuluu kaikkitietävän Jumalan käsiin”, Aittakumpu jatkaa.

Hän toteaa kirjoituksessaan, että perheiden tilanteet vaihtelevat ja aviopuolisot saattavat joutua hyvin erilaisten kysymysten, kuten väsymyksen, eteen. Aittakumpu korostaa vanhempien aviosuhteen ja tarvittaessa ammattiavun merkitystä.

Kirjoituksen lopulla hän ottaa esiin äidin terveydentilan.

”Jumala voi sallia äidille myös sairautta, minkä vuoksi lääkäri saattaa todeta, että sen aikana äidin uusi raskaus ei ole terveydentilan vuoksi mahdollinen. Kristillisen uskon näkökulmasta myös sairaudet ovat Jumalan tiedossa ja hänen sallimustaan. Vakavan sairauden hoidon aikana on tärkeää, että äiti saa levätä ja parantua sairaudestaan. Tällöin on aina kyse aviopuolisoiden keskinäiseen kunnioitukseen perustuvasta omakohtaisesta ratkaisusta, jossa Jumalan sanaan sidottu omatunto ohjaa kristittyä.”

”Äidin ja lapsen elämä ovat yhtä arvokkaita”

Pekka Aittakumpu kieltäytyi torstaina kommentoimasta kirjoitustaan Kotimaa24:lle puhelimitse. Kotimaa24 kysyi häneltä, tarkoittaako sairauksien oleminen Jumalan tiedossa sitä, että lääkärin ohjeita on syytä noudattaa vai sitä, että niitä ei tarvitse noudattaa.

Aittakumpu vastasi sähköpostitse.

– Lääkäriä on hyvä kuunnella, kun kysymyksessä on vakava sairastuminen. Lähtökohtana on elämän suojelu. Äidin ja lapsen elämä ovat yhtä arvokkaita, Aittakumpu kirjoittaa.

Lokakuussa Päivämiehen sivuilta poistettu blogi jätti Aittakummun mielestä tulkinnanvaraa. Eikö tämä kirjoitus jätä tulkinnanvaraa?

– Jokaisen elämä ja tilanne on ainutlaatuinen. Meille on annettu tehtäväksi suojella elämää. Lapset ovat lahjoja, ja elämä on aina Jumalan kädessä. Tämä viesti on nyt selkeämmin sanoitettu.

Onko ehkäisy joissain tilanteissa sallittua?

– Kirjoituksessa puhuttiin vakavasta sairaudesta, jolloin äidin on hyvä levätä ja parantua sairaudesta.

Kuva: Olli Seppälä. Pekka Aittakummun kirjoitus Päivämiehessä 8.2.2017.

Lue myös:

Lestadiolaisten Päivämies-lehti poisti verkkosivuiltaan ehkäisyä pohtineen blogin

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliCanterburyn arkkipiispa kampanjoi modernia orjuutta vastaan – mukana patriarkka Bartolomeus I
Seuraava artikkeliKolumni: Parissasadassa vuodessa kristillisyydestä on tullut geenimuunneltua

Ei näytettäviä viestejä