Lestadiolaista liikettä kritisoinut saa jatkaa puhujana

Rainio_HeikkiHeikki Rainio (kuvassa) voi jatkaa puhujana vanhoillislestadiolaisessa Turun rauhanyhdistyksessä. Asiaa käsiteltiin yhdistyksessä maanantaina sen johtokunnan ja miltei kaikkien yhdistyksen puhujien kesken. Rainio itse oli aiemmin arvioinut keskustelutilaisuuden johtuvan siitä, että hän on kritisoinut liian avoimesti lestadiolaisen liikkeen johtoa julkisuudessa velloneiden lasten hyväksikäyttötapausten käsittelyn vuoksi. Rainio on vaatinut asioiden entistäkin perusteellisempaa juurimista.

Nyt hän kertoo käyneensä Turun yhdistyksellä asiallisen ja rakentavan keskustelun ja jatkavansa puhujana yhdistyksessä. Mistään niin sanotusta hoitokokouksesta ei ollut kyse. Keskustelun aiheeksi oli ilmoitettu Rainion mahdollinen vapauttaminen puhujantehtävästä toistaiseksi.

– Rainion osalta asia on kunnossa. Hän jatkaa puhujan tehtävässä. Muilta osin on edelleen tarvetta jatkaa keskustelua. Siihen asti ei ole muutoksia yhdistyksen sisäisissä puhujantehtävissä, Turun rauhanyhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Puolitaival sanoo.

”Muilta osin” viittaa siihen, että arkkipiispan teologisen sihteerin Risto Leppäsen kanssa viikko sitten käydyssä keskustelussa sovittiin Puolitaipaleen mukaan, että asiaan palataan. Leppänen itse on puolestaan kertonut saaneensa keskustelustaan johtopäätöksenä viestin, jonka mukaan hänen toivotaan jatkavan puhujana. Hän toivoo voivansa keskittyä viranhoitoonsa ja perhe-elämäänsä. Leppäsen keskustelun syynä oli hänen positiivinen naispappeuskantansa. Leppäsen vaimo vihitään papiksi maaliskuussa. Hänestä tulee ensimmäinen vanhoillislestadiolainen naispappi.

Heikki Rainio kertoo viestineensä myös Turun yhdistyksessä maanantaina, että pedofilakysymys on vakava asia ja sitä täytyy pystyä käsittelemään liikkeessä jatkossakin.

– Mutta sillä tavalla, että sitä käsitellään liikkeen sisällä. Välttämättä sen jatkuva julkisuudessa olo ei ole jatkokäsittelylle enää hyväksi. Toivon, että tämä vakava asia otetaan edelleen vakavasti liikkeen sisällä, Rainio sanoo.

Kertovatko Turun päätökset olla erottamatta puhujantehtävistä siitä, että lestadiolainen liike kulkee enstistäkin avoimempaan suuntaan?

– En osaa sanoa, onko linja muuttunut. Sitä täytyy kysyä muilta. Ainakin toivon, että ollaan menossa kohti avoimempaa ilmapiiriä, Rainio vastaa.

– Olemme mielestäni aina olleet avoimia puhumaan siitä miten uskomme. Kantamme raamatullisissa kysymyksissä on myös aina ollut julkinen, Kimmo Puolitaival toteaa.

Turun puheenjohtaja Puolitaival kuuluu myös Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen (SRK) johtokuntaan.

Lue myös: Kanttori pelkää hyväksikäyttöasian hautautuvan naispappeuskeskustelun alle

Arkkipiispan sihteeri saa jatkaa vanhoillislestadiolaisen liikkeen puhujana

Lestadiolaisjohtaja: Ketään ei ole vielä hyllytetty

Kirkkoon ensimmäinen vanhoillislestadiolainen naispappi

Arkkipiispa: Vanhoillislestadiolainen liike vaarassa sulkeutua

Edellinen artikkeliTapio Luoma kuntaliitoksista: Valtava muutos seurakunnille
Seuraava artikkeliHartausohjelmien valvontaelimen puheenjohtaja vaihtuu

Ei näytettäviä viestejä