Lestadiolaiset perustivat oman toimikunnan humanitaariselle avulle

Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen keskusjärjestö, Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys (SRK), on perustanut humanitaarisen avun toimikunnan (HAT). Toimikunta suunnittelee ja koordinoi taloudellista apua kohdemaihin, joissa SRK tekee lähetystyötä. Asiasta kerrotaan Päivämies-lehdessä.

HAT:n varainhankinta perustuu yksityisten henkilöiden ja yhteisöjen lahjoituksiin, joilla autetaan ihmisiä vaikeissa elämäntilanteissa. Rahoitukseen ei käytetä SRK:n budjettivaroja eikä varoja kerätä rauhanyhdistyksiltä.

Vuoden 2017 aikana toiminta aloitetaan Keniassa. Seuraavana vuonna sitä on tarkoitus laajentaa Gambiaan ja Senegaliin.

Päivämiehen mukaan humanitaarisen avun tarve on noussut esille puhujien Afrikkaan ja Etelä-Amerikkaan tekemien lähetysmatkojen aikana. Kyseisissä maanosissa ihmisillä saattaa olla puutetta esimerkiksi puhtaasta vedestä, terveyden- ja sairaanhoidosta, lääkkeistä ja peruskoulutuksesta.

Humanitaarinen avustustoiminta määritellään SRK:ssa lähetystyön taustalla tehtäväksi hiljaiseksi diakoniatyöksi. Taloudellisen avustuksen tarkoituksena on tukea paikallisten toimikuntien diakoniatyötä.

”SRK:lle tullut yhteydenottoja siitä, miten humanitaarinen apu voitaisiin järjestää”

SRK:n pääsihteerin Juha Kaarivaaran mukaan suomalaisten ja lähetystyön kohteena olevien henkilöiden välille on syntynyt ystävyyssuhteita ja sitä kautta halua auttaa.

– SRK:lle on tullut yhteydenottoja siitä, miten humanitaarinen apu voitaisiin käytännössä järjestää. Tämän vuoksi olemme päätyneet käynnistämään pienimuotoisen avustustoiminnan, joka kohdistuu näille alueille.

SRK:ssa ei haluta unohtaa myöskään olemassa olevia alan toimijoita.

– Olemme viestittäneet, että on hyviä avustuskanavia – muun muassa Kirkon Ulkomaanapu – lähimmäisen auttamiseksi kehittyvillä alueilla.

Humanitaarisen avun välittäminen muille mantereille vaatii kokemusta ja asiantuntemusta. Mistä SRK aikoo sitä hankkia?

– Sisarjärjestöllämme Pohjois-Amerikassa on ollut humanitaarisen avun toimintamalli käytössä jo viisitoista vuotta. Olemme ottaneet heiltä mallia tähän toimintaan ja teemme työtä yhdessä heidän kanssaan.

HAT perustuu tiettävästi lahjoituksiin. Suunnitteleeko SRK:n hakevansa esimerkiksi Ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroja tai muuta julkista, maallista tai kirkollista rahoitusta?

– Tällaisia suunnitelmia ei ole olemassa, vaan tarjoamme kanavan yksityisille tahoille kansainväliseen diakoniaan, Kaarivaara sanoo.

Päivämiehen mukaan SRK:n humanitaariseen apuun suunnatut lahjoitukset käytetään vain tähän tarkoitukseen. Lähetystyöhön ja paikallisen toiminnan kehittämiseen lahjoitettuja varoja ei käytetä humanitaariseen apuun.

Humanitaarista apua esitellään kesä–heinäkuun taitteessa Suviseuroissa Porissa.

Korjattu 6.4.2017 kello 8.58 SRK:n pääsihteerin nimi oli kirjoitettu virheellisesti. Hänen nimensä on Juha Kaarivaara, ei Karivaara. Kello 10.45 täsmennetty otsikkoa. SRK perustaa toimikunnan, ei järjestöä.

Kuva: Kalevi Niemikorpi. Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys aloittaa humanitaarisen avun Keniassa vuoden 2017 aikana.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliEvankeliumin uudessa käännöksessä ei kävellä sänky kainalossa, kertoo suomen kielen tutkija
Seuraava artikkeliLestadiolaispappi vertaa blogissa naispapin toimittamaa ehtoollista lasten leikkeihin

Ei näytettäviä viestejä