Lena Hartikainen: ”Amerikansuomalaisissa on vahva Trumpin kannattajajoukko”

Yhdysvaltain uusi presidentti Donald Trump on nerokas median käyttäjä ja brändääjä, sanoo Suomi-Amerikka Yhdistysten Liiton (SAYL) toiminnanjohtaja Lena Hartikainen.

Yhdysvaltain 45. presidentiksi valittiin viime viikolla liikemies Donald Trump. Tuliko mahdottomana pidetystä mahdollinen?

– Kyllähän tämä on ennenkuulumatonta, että poliittisen systeemin ulkopuolelta tuleva kandidaatti, jolla ei ole edes oman puolueen jakamatonta tukea, valitaan edes ehdokkaaksi, saatikka voittaa vaalit.

– Se, että onko se yllätyksellistä, on toinen asia. Yhdysvalloissa on jo pitkään ollut tyytymätön keskiluokka, joka nyt kapinoi näin. Tosin en usko, että Trumpin voitto tuli ainoastaan tyytymättömän keskiluokan äänillä. Äänestäjissä oli miljardöörejä ja köyhälistöä, jokaisella oma syynsä äänestää.

Mikä mies Trump oikein on? Konservatiivi? Populisti? Julkkis?

– Näistä kolmesta valitsisin populisti-julkkis. Ehkä kuitenkin ensisijaisesti julkkis, joka on nerokas median käyttäjä sekä brändääjä.

Miten Trumpin onnistuu yhdistää yhdysvaltalaiset kovien vaalipuheiden jälkeen?

– Tämä on miljoonan dollarin kysymys. En jaksa uskoa, että hän onnistuisi siinä. Minusta hänellä ei ole mitään mahdollisuutta saada liberaaleja nuoria tai älymystöä puolelleen, ainakaan jatkamalla samalla retoriikalla kuin tähän asti. Tosin en usko, että Hillary Clinton olisi ollut sen parempi yhdistäjä.

Miten Yhdysvalloissa asuvat suomalaiset ovat ottaneet vaalituloksen vastaan?

– Yhdysvalloissa asuvat suomalaiset eivät ole samalla tavalla ajatteleva ryhmä. He ovat yhtä moni-ilmeisiä kuin on koko Amerikka. Suomalaiset ovat osa yhteiskuntaa ja saavat samat vaikutteet kuin muutkin amerikkalaiset. Täällä saattaa yllättää ehkä se, että amerikansuomalaisissa on vahva Trumpin kannattajajoukko.

Mikä oli uskonnon merkitys vaaleissa?

– Uskonnolla on aina suuri merkitys Yhdysvaltojen vaaleissa. Nyt erityisesti nousi esille ehkä voimakkaimmin ehdokkaiden oma mahdollinen uskonnollisuus, tai sen puuttuminen, sekä nuorten enenevä sekulaarisuus ja se, miten kasvavaan islamilaisväestöön ja muihin vähemmistöryhmiin tulisi suhtautua. Valkoinen, kristitty konservatiivinen Amerikka äänesti vahvemmin Trumpia.

Miten Suomi-Amerikka Yhdistykset voivat auttaa suomalaisia ymmärtämään Yhdysvaltoja vaalien jälkeen?

– Ymmärtäminen kasvaa parhaiten vuorovaikutuksen kautta. Tähän me tarjoammekin monia mahdollisuuksia SAYL:ssa. Järjestämme yli 200 Amerikka-teemaista tapahtumaa ympäri Suomea sekä tarjoamme nuorille kesätyöpaikkoja Yhdysvalloissa sekä stipendejä opiskelijoille. Parhaiten kulttuurivaihto kasvaa juuri sillä, että annamme nuorillemme mahdollisuuden vierailla Yhdysvalloissa ja saada ensikäden kokemusta maan kulttuurista ja ihmisistä.

– Sulkeutuminen ja eristäytyminen eivät ole koskaan ratkaisu, vaikka mielipiteet olisivat erilaisia.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Donald Trump menestyi evankelikaalien ja mormonien keskuudessa

USA valitsee presidentin – näin Kotimaa24 on kirjoittanut ehdokkaista ja uskonnosta

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHelsinki kampanjoi välinpitämättömyyttä vastaan – tutkijan mukaan vanhempien läsnäolo lisääntynyt
Seuraava artikkeliKummeja ja kummilapsia houkutellaan jääkiekon pariin – mukana yhdeksän liigajoukkuetta

Ei näytettäviä viestejä