Leirikeskuksen myynti kuumentaa tunteita Tukholman suomalaisessa seurakunnassa

Norrns

Tukholman suomalaisen seurakunnan leirikeskuksesta Värmdössä on taisteltu pitkään. Seurakunnan aarteeksi kutsuttua kesäkotia, Norrnäsiä, yritettiin myydä jo 1980-luvulla, mutta hanke jäi tuolloin toteutumatta – osin seurakuntalaisten vahvan vastustuksen takia. Nyt leirikeskuksesta on ehditty järjestää jo ensimmäinen myyntinäyttö.

Norrnäsin leirikeskuksen myyntiaikeet ovat aiheuttaneet närää seurakuntalaisissa ja keskustelu aiheesta käy edelleen kiihkeänä. Suomalaisten rakastama kesäkoti on tiukasta vastustuksesta huolimatta tällä hetkellä myynnissä 12 miljoonan kruunun hinnasta. Aiheesta on uutisoinut
Sisuradio
.

Osa Tukholman suomalaisen seurakunnan jäsenistä on näkyvästi kritisoinut kirkkovaltuuston puhtaasti taloudellisilla syillä perustelemaa, viime joulukuussa tekemää myyntipäätöstä. Seurakuntalaiset ovat kyseenalaistaneet myynnin todelliset positiiviset vaikutukset seurakunnan talousongelmiin ja vaatineet myymispäätöstä uuteen käsittelyyn.

Norrnäsin säilyttämistä puoltavat ovat muun muassa keränneet keskuudestaan nimiadressin ja järjestäneet myyntiä vastustavien mielenosoituksen Tukholman suomalaisen kirkon pihalla. Mielenilmaukset eivät ole vaikuttaneet myyntitoimiin. Seurakunnan jäseniltä tulleiden arvioiden mukaan leirikeskuksen tyly kohtalo ja se, ettei seurakuntalaisten mielipidettä ole millään tavoin huomioitu, on saanut useita Tukholman suomalaisia jopa eroamaan kirkosta.

Lasten ja nuorten käyttöön tarkoitettu Norrnäs sijaitsee merenrantatontilla, omassa niemessään. Keskuksessa on majoitus- ja kokoontumistiloja, tilava keittiö sekä kaksi rantasaunaa, joista toinen on suomalainen puusauna ja ainoa laatuaan Tukholman alueella. Norrnäsissä on jo vuosikymmenten ajan poltettu juhannuksena kokkoa, järjestetty nuorten ja aikuisten leirejä, jumalanpalveluksia, toimintaa romaneille, partiolais- ja perheleirejä sekä rippikoululeirejä.Toiminta on myös antanut mahdollisuuden lapsille ja nuorille suomen kielen taidon kehittämiseen.  Myynnin puoltajien mukaan leirikeskuksen pyörittäminen ei kuitenkaan kuulu kirkon ydintoimintaan.

Paikalllinen kiinteistönvälittäjä on saanut alueen myydäkseen ja ehtinyt jo järjestää Norrnäsistä ensimmäisen näytön. Kiinteistövälittäjän mukaan useimmat ostajaehdokkaat ovat suunnitelleet kesäkodille yksityiskäyttöä.

(Kuvat: Liisa Anjum)

Edellinen artikkeliKorkealuokkaista taidetta hautausmaalle
Seuraava artikkeliKolumnisti: Kahden uskonnon perheiden lapset voitava siunata

Ei näytettäviä viestejä