Laulujoutsenet

Suuri valkea lintu, laulujoutsen, tööttää kuin kirkon uruissa soiva urkupilli. Kun muuttomatkan aika syksyllä lähenee, joutsenet kailottavat kovalla äänellä ja kokoavat sillä lailla parven kokoon.

Laulujoutsenet viettävät talven eteläisellä Itämerellä, Pohjanmerellä tai Saksassa. Kesällä joutsenet viihtyvät Suomessa ja ne tahtovat sinnitellä täällä viimeiseen asti, ennen kuin lähtevät muuttomatkalle. Joutsenet selviävät siihen asti, kun on avovettä.

Linnut tietävät paremmin kuin ihmiset, milloin talvi tulee. Kun joutsenet kohoavat siivilleen, järvi on jäätymässä lopullisesti.

Joutsenperhe muuttaa yhdessä. Perheeseen kuuluu yleensä neljästä seitsemään poikasta, joista molemmat vanhemmat ovat huolehtineet yötä päivää koko kesän. Ne ovat tarkkailleet kaulat pitkällä, ettei mikään peto pääse poikasten kimppuun, kun ne ruokailevat vedessä tai maalla.

Järvellä perhe lipuu jonossa kuin helminauha. Ensin ui toinen vanhempi, sitten poikaset toistensa perässä hyvässä jonossa. Viimeisenä tulee toinen vanhemmista ympärilleen pälyillen.

Ensimmäinen muuttomatka on poikasille jännittävä. Ne oppivat monta elintärkeää asiaa. Vanhemmat opettavat jälkeläisilleen parhaan muuttoreitin. Ne myös neuvovat, missä on hyvä pysähtyä ruokailemaan ja näyttävät parhaat levähdyspaikat.

Poikaset viettävät koko ensimmäisen talven vanhempiensa seurassa. Harmaasta poikasesta kasvaa vähitellen suuri, kaunis valkea lintu. Ensimmäiset joutsenet palaavat Suomeen maaliskuussa. Joutsenten päämuutto on huhtikuussa, jolloin tuhansia joutsenia saapuu maahamme tuoden kevään.

Rukous

Taivaan Isä, anna minulle uskoa siihen, että minusta kehittyy pikkuhiljaa taitava ja kaunis – kuin joutsen – sinun suojeluksessasi. Amen

Virsi

209

Edellinen artikkeliKaikki on mahdollista
Seuraava artikkeliMiten kielet syntyivät

Ei näytettäviä viestejä