Lastenkotiselvitys käynnistymässä Suomessa

Lastenkodeissa sijoitettuna olleiden lasten kokemuksia aletaan kartoittaa Suomessa. Hanketta vetävän sosiaali- ja terveysministeriön on määrä kertoa hankkeesta tiedotustilaisuudessa tarkemmin alkukesästä. Esiselvitysryhmä on jo puinut asiaa ministeriössä.

Epäviralliseen ryhmään on kuulunut kourallinen asiantuntijoita, kertoo erityisasiantuntija Elina Palola sosiaali- ja terveysministeriön sosiaali- ja terveyspalveluosastolta.

Kartoituksessa nousee esille Ruotsin vastaavan kartoituksen tapaan lastenkodeissa olleiden kohtaama kaltoin kohtelu.

Ruotsissa uhreille päätettiin maksaa korvauksia.

Tähän asti STM:n esiselvitysryhmässä on kartoitettu, miten muissa maissa on tehty vastaavia tutkimuksia. Mallia on haettu erityisesti Ruotsista. Suomessa lastenkotien oloja on selvittänyt kourallinen kirjoja ja opinnäytteitä. Laajaa tutkimusta ei ole.

Suomessa korvausten maksamista ei ole vielä pohdittu.

– Jos selvityksessä käy ilmi, että tähän olisi tarvetta, asiaa käsitellään eri kysymyksenä. Pääpointti on nyt oppia menneisyydestä, Palola raottaa.

Lastenkotiselvityksessä ei tutkita lainkaan nykylastensuojelun tilaa, vaan sijoitettujen lasten kokemuksia 1930-1980-luvuilla. Tutkimuksen ja haastattelujen tekijöitä ei ole vielä valittu. Aikaa ihmisten tavoittamiselle, haastatteluille ja tietojen keräämiselle on tarkoitus antaa runsaasti, koska lastenkodeissa olleiden ja väärinkäytöksiä kokeneiden on saatava miettiä rauhassa osallistumistaan.

– Ideana on kuunnella ihmisten kokemuksia ja haastatella heitä.

Palola kuitenkin toteaa, että vielä ei ole aika ihmisten lähettää kokemuksiaan. Vasta alkukesästä selviää, milloin ja millä aikataululla niitä aletaan kerätä.

Palola ei osaa arvioida, kuinka moni ihminen lopulta kertoo kokemuksistaan. Onko heitä vähän vai tuleeko vyöry?Ahvenanmaalla lastenkotien oloja selvitetään paraikaa omalla erillisellä tutkimuksella.

Edellinen artikkeli”Seurakunnalla ei voi olla salaisuuksia”
Seuraava artikkeliToivakka muistelee virsirunoilija Simo Korpelaa

Ei näytettäviä viestejä