Lapuan piispan uusi kaapu otetaan käyttöön

piispa simo peura 420Simo Peura ottaa uuden liturgisen asun käyttöön Evijärven kirkossa sunnuntaina 17. maaliskuuta.  Peuran uusi asu on messukasukan ja piispan kaavun välimuoto.

– Sivut ovat tässä vaatteessa auki. Sivulta avonainen malli oli piispan selkeä toive. Kasukkamaisuus lisää käytettävyyttä, esimerkiksi ehtoollisliturgia on helpompi hoitaa kuin kaavussa, jossa kädenaukot ovat vaatteen etupuolella.  Tämä malli myös laskeutuu eri tavalla käyttäjän päällä.  Kaapu aukeaa näyttävästi, kun kädet levitetään siunausasentoon, kertoo piispan teologinen sihteeri Jussi Peräaho Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulista.

Tähän saakka Peuran käytössä on ollut hänen edeltäjälleen piispa Jorma Laulajalle suunniteltu kaapu. Matkatyössä piispankaapu joutuu kovalle rasitukselle. Käytettävyys ja kestävyys on otettu huomioon uuden kaavun suunnittelussa. Käytäntönä on ollut, että tuomiokapituli on hankkinut uuden piispankaavun jokaisen piispan virkakaudella.

Piispan kaapu ja hiippa ovat käyttöön tarkoitettuja uniikkeja taidetekstiilejä. Niillä samoin kuin piispan sauvalla ja ristillä on keskiajalle saakka periytyvä historia.

– Liturgiset tekstiilit liittyvät pitkään traditioon,  jota jokainen aikakausi toteuttaa omalla tavallaan pyrkien parhaaseen ja kauneimpaan mahdolliseen lopputulokseen.  Suunnittelu- ja valmistusvaiheessa taidetekstiileistä tulee tekijöilleen hyvin läheisiä. Kun piispan kaapu ja hiippa otetaan käyttöön, ne alkavat kuitenkin elää omaa elämäänsä ja tehdä työtään hiippakunnan palvelijoina, toteaa Hanna Korvela, jonka suunnittelema ja toteuttama uusi kaapu on.

Uuden kaavun ja hiipan väreinä on hillitty skaala valkoisen, harmaan ja oljenkeltaisen eri vivahteita. Asun kristilliset symboliaiheet pohjautuvat Lapuan hiippakunnan piispansauvan kuvioihin.

– Suunnittelussa pyrittiin huomioimaan hiippakunnan perinne. Piispan sauva ja kaapu muodostavat kokonaisuuden. Uusi piispankaapu on yleisilmeeltään levollinen ja valoisa. Sitä on hyvä kantaa, toteaa piispa Simo Peura.

Suomessa piispankaapu määrättiin piispan asuksi vuoden 1571 kirkkojärjestyksessä.

Edellinen artikkeliLastensuojeluasiat puhuttivat seminaarissa
Seuraava artikkeliJuntumaa oppikyselystä: Naiset näkevät kokonaisuuden – miehet lokeroivampia

Ei näytettäviä viestejä