”Lapsen pahoinvointiin on puututtava ajoissa”

Naantalin seurakuntayhtymän kirkkovaltuustossa ensimmäistä kauttaan istuva Åke Nyblom, 43, on perheensä kanssa mukana kriisi- ja tukiperhetoiminnassa. Kirkon jäsenyys on ollut aina merkittävä osa miehen elämää. Kipinän seurakuntavaaliehdokkaaksi hän sai lähipiirin ehdotuksista.

– Kysyin asiaa kirkkoherraltammekin. Kun hän ei kauhistunut ajatusta, päätin asettua ehdokkaaksi, Nyblom hymyilee.

”Viimeksi sain aasin roolin”

Tärkeä vaikutin oli myös Nyblomin halu edistää lasten ja nuorten hyvinvointia.

– Kriisiperhetyössä olen miettinyt monet kerrat, mitä voitaisiin tehdä jo ennen kuin ongelmat kärjistyvät todella pahoiksi. Jos lapsi tai nuori toimii jollain tavalla hälyttävästi, on se oire jostain. Taustalta löytyy silloin asioita, joihin olisi puututtava mahdollisimman nopeasti.

– Tänä päivänä iso ongelma on moniin perheisiin iskenyt työttömyys. On selvää, että tilanne heijastuu myös lapsiin ja nuoriin. Tällöin koko perhe tarvitsee tukea, Nyblom pohtii.

Nyblom kokee tärkeäksi olla seurakunnan edustajana läsnä lasten ja nuorten arjessa.

– Heitä täytyy kuunnella herkällä korvalla, sillä lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus. Meidän varttuneempien on tehtävä parhaamme heidän hyvinvointinsa eteen.

Tuore valtuutettu on mukana seurakunnan lasten näytelmätoiminnassa.

– Viimeksi sain aasin roolin. Aika näyttää mitä syksy tuo tullessaan, Nyblom veistelee.

Yhteistyötä tarvitaan joka suuntaan

Valtuutetun tärkeimmiksi ominaisuuksiksi Nyblom nostaa joustavuuden, toisten kunnioittamisen sekä yhteistyökyvyn. Hän pitää myös merkittävänä eri alojen osaamista.

– On suuri vahvuus, että valtuutetut hallitsevat eri osa-alueita. Yksi on hyvä suunnittelussa, toinen laskemisessa ja joltain toiselta luonnistuu parhaiten käytännön työ. Oleellisinta on toimia yhdessä, silloin kaikki onnistuu helpommin.

Nyblom kaipaa rajat ylittävää yhteistyötä niin seurakunnan sisältä kuin ulkopuoleltakin.

– Sitä tarvitaan kaupungin sekä eri järjestöjen suuntaan. En sulje pois myöskään yhteistyötä eri kristillisten uskontokuntien kanssa. Asioita ei saa mielestäni ajatella liian suppeasti.

Lisää selkeyttä, vähemmän byrokratiaa, evankeliumi keskiöön

Åke Nyblom katsoo maailmaa myös yrittäjänä.

– Mietin usein, voisiko seurakuntaa johtaa selkeämmin ja vähemmällä byrokratialla. Toivoisin samalla, että eri toimintojen raja-aitoja madallettaisiin. Tämä sen vuoksi, että silloin saataisiin henkilökunnan työkuormitusta paremmin tasapainoon.

Nyblom ei kuulu mihinkään poliittiseen puolueeseen. Hän ei silti koe politiikkaa rasitteena.

– Seurakunnan ydintehtävä on välittää evankeliumia. Kun tämä pidetään mielessä, ei ole väliä kuuluvatko luottamushenkilöt johonkin puolueeseen vai ei. Tärkeintä on toimia yhdessä kirkon arvojen mukaan.

Kappelin peruskorjaus haastaa taloutta

Naantalin seurakuntayhtymän talous on tällä hetkellä kohtuullisen hyvässä tasapainossa. Nyblomin mukaan siitä kuuluu kiitos edellisen valtuustokauden päättäjille, jotka joutuivat tekemään kipeitäkin päätöksiä.

– Tulevaisuus vaatii kuitenkin paljon. Meillä on edessä lähiaikoina esimerkiksi Hakapellon kappelin miljoonaluokan peruskorjaus. Oman haasteensa tuovat myös yhteisöveron muutos valtionavustusmuotoon sekä kirkon jäsenmäärän väheneminen. On tärkeää keksiä keinoja, joilla ihmiset saadaan jäämään ja liittymään kirkon jäseniksi, Nyblom pohtii.

Kuva: Åke Nyblomin kotialbumi. Nyblomin perheessä riittää vipinää. Siitä pitävän huolen neljävuotias Oskar sekä kolme muuta lasta.

Edellinen artikkeliHelsingin irrallisten asenteet selvitetään tarkoin
Seuraava artikkeliPyhä Yksinkertaisuus soi intiimin koskettavasti

Ei näytettäviä viestejä