Lakialoite abortin laillistamisesta kaatui Argentiinan senaatissa

Argentiinan parlamentin alahuone äänesti aiemmin kesällä niukasti äänin 129–125 raskaudenkeskeytyksen laillistamisen puolesta. Senaatti kuitenkin hylkäsi lakialoitteen äänin 38–31 torstaina aamuyöllä paikallista aikaa. Asiasta kertoo muun muassa Yle.

Lakiesitys olisi sallinut abortin neljänteentoista raskausviikkoon asti. Nykyisin abortin tekeminen on Argentiinassa laitonta muulloin kuin raiskaustapauksissa tai naisen terveyden ollessa vaarassa.

Lainsäätäjät väittelivät esityksestä 15 tuntia ennen äänestystä. Suuri joukko niin aborttilakiesitystä tukeneita kuin vastustaneita kansalaisia seurasi väittelyä suurilta näytöiltä kongressin ulkopuolella.

Argentiinan terveysministeriön mukaan Argentiinassa tehdään ainakin 350 000 laitonta aborttia vuosittain, kertoo uutistoimisto Reuters. Kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan määrä saattaa olla suurempi.

– Olen edelleen optimistinen. Lakia ei hyväksytty tänään, mutta se hyväksytään vielä. Tämä ei ole ohi, sanoi naisten aborttioikeutta kannattava Natalia Carol
Reutersille.

– Äänestys osoitti, että Argentiina puolustaa edelleen perhearvoja, sanoo abortin vastustaja Victoria Osuna.

Presidentti Mauricio Macri pitää maassaan käytyä aborttikeskustelua demokratian voittona. Hän kertoo henkilökohtaisesti vastustavansa aborttia, mutta olisi suostunut allekirjoittamaan uuden höllemmän aborttilain, jos se olisi mennyt senaatissa läpi.

Etelä- ja Keski-Amerikan katolisissa maissa on kauttaaltaan tiukka aborttilainsäädäntö. Poikkeuksen tekevät vain Uruguay ja Kuuba. Argentiinasta kotoisin oleva paavi Franciscus vetosi tiukan aborttilainsäädännön säilyttämiseksi entisessä kotimaassaan.

Ylen toimittaja Erkka Mikkonen kirjoittaa analyysissään, että kuukausia kestänyt kampanja on murtanut Argentiinassa abortin ympärillä olevan tabun.

”Aiemmin vaiettua aihetta on alettu käsitellä laajasti argentiinalaismediassa. Samalla naisten syyllistämisen sijaan keskustelun sävy on yhteiskunnassa muuttunut entistä asiallisemmaksi, mikä on pakottanut myös asiaa välttelevien poliitikkojen ottamaan viimein kantaa raskaudenkeskeyttämiseen”, Mikkonen kirjoittaa.

Kuva: Prensa obrera / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0. Mielenosoittajia laillista aborttia vastaan ja sen puolesta kesäkuussa kongressiaukiolla Argentiinassa.

Lue myös:

Argentiinan parlamentti liputti aborttilain höllentämisen puolesta – paavi Franciscus vastustaa

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliPiispaehdokkaiden tentti Oulussa: Osallistuisitko Prideen? Missä asennossa rukoilit viimeksi?
Seuraava artikkeliSammeli Juntunen virallisesti ehdolle Espoon piispanvaaliin – mukana nyt neljä ehdokasta

Ei näytettäviä viestejä