Lahtelaiskirkkoon etäsoitettavat urut – vanhat urut lahjoitettiin Viroon

Lahtelaiseen Joutjärven kirkkoon asennetaan kesän aikana harvinaiset, etäsoitettavat urut. Kirkon vanhat urut on purettu ja lahjoitettu Viroon Mustveen seurakunnalle. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Joutjärven seurakunnan kirkkoherra Hannes Wallin toteaa Kotimaa24:lle, että urkujen vaihto piti toteuttaa jo 2006 kirkon täysremontin yhteydessä, mutta projekti lykkääntyi. Uusien urkujen hankintapäätös ja kilpailutukset tehtiin vuosi sitten.

Uusien urkujen siirrettävällä koskettimistolla kanttori voi soittaa myös kirkon etuosasta ja osallistua aiempaa paremmin meneillään olevaan tilaisuuteen. Edessä soittaessaan kanttori kuulee urut kirkkoväen tavoin, ja yhtäaikainen soittaminen ja laulaminen on helpompaa. Etäyhteys on armeliaampi myös kanttorin kuulolle.

Urkujen hinnaksi tulee puoli miljoonaa euroa.

Suomessa etäsoitettavia urkuja käytetään myös Finlandia-talossa ja Helsingin tuomiokirkossa. Sibeliustalon uruissa on valmius etäsoittoon, mutta sitä ei rahapulan takia ole vielä otettu käyttöön.

Joutjärven seurakunnan kanttorin Lauri Töldseppin mukaan ensisijainen syy urkujen vaihtoon olivat vanhojen urkujen koneistossa olevat viat. Toinen syy oli, että urut eivät sopineet kirkon akustiikkaan.

Joutjärven seurakunnan vanhat urut on jo kuljetettu Mustveen seurakuntaan.

– Itse ajattelen, että tässä kaikki voittivat. Tämä oli myös mahdollisuus Mustveen seurakunnalle, jolla ei ollut varaa hankkia minkäänlaisia urkuja entisten 4-äänikertaisten tilalle. Mielestäni tämä on maksimaalista kierrätystä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTiekirkot: arkkitehtuuria äärestä laitaan
Seuraava artikkeliArkkipiispa osallistuu Barroson isännöimään korkean tason EU-tapaamiseen

Ei näytettäviä viestejä