Lähetysseuran yhteistyökumppanin toiminnassa taloudellisia epäselvyyksiä – Yhteistyö heti poikki

Suomen Lähetysseura kertoo tiedotteessaan lopettavansa yhteistyön kambodžalaisen yhteistyökumppaninsa Komar Pikar Foundationin (KPF) kanssa. Päätöksen syynä ovat vuonna 2019 tehdyssä selvityksessä ilmenneet taloushallinnon epäselvyydet.

Lähetysseura alkoi epäillä KPF:n taloushallinnossa epäselvyyksiä tämän vuoden alussa ja ryhtyi selvittämään asiaa. Kun epäilyt vahvistuivat, Lähetysseura jäädytti hankemaksatukset järjestölle ja asetti tilintarkastusyrityksen selvittämään järjestön kirjanpitoa.

Tilintarkastusselvityksen mukaan KPF:n taloushallinnossa oli selviä puutteita. Esimerkiksi palkkojen maksaminen ei täsmännyt sovittuihin budjetteihin, kirjanpidosta puuttui kuitteja, eikä kaikkien pankkinostojen käyttöä pystytty todentamaan. Taloudellinen tappio työlle on noin 35 000 euroa vuosina 2018–2019.

Lähetysseura on kertonut asiasta ulkoministeriölle ja muille päärahoittajille. Lähetysseura kattaa tappion omasta pääomastaan.

– Nykyiset epäselvyydet eivät tarkoita, etteikö hankkeessa olisi tehty paljon hyvää työtä. Työllä on parannettu vammaisten ihmisten koulutusta, toimeentuloa ja asemaa yhteiskunnassa, sanoo kehitysyhteistyöpäällikkö Katri Leino-Nzau Lähetysseurasta.

– Taloudellisten epäselvyyksien havaitseminen osoittaa, että riskienhallinta toimii, mutta muistuttaa myös siitä, että hankkeiden valvonta on äärettömän tärkeää. Yksikin väärinkäytös on liikaa.

Leino-Nzau painottaa, että Lähetysseura ei tee yhteistyötä korruptoituneiden kumppanien kanssa.

Kuva: Lähetysseuran logo

Edellinen artikkeliKommentti: 50 vuotta sitten Suomessa vihittiin kuusi kirkkoa – kolme niistä on poissa pelistä
Seuraava artikkeliEmeritus-arkkipiispat Liedossa: Ihmisen täytyy saada kokea tulevansa kuulluksi ja nähdyksi

Ei näytettäviä viestejä