Lähetyslounaalla ravintolatason ruokaa ja oppia kokkiopiskelijoille

Uudenkaupungin kappeliseurakunnan vapaaehtoinen lähetysvastaava Anneli Pietilä huokaisi helpottuneena: – Lähetyslounaamme onnistui jälleen mainiosti, kiitos Jumalalle!

Viidettä kertaa toteutetun lähetyslounaan suunnittelivat ja toteuttivat paikalliset ravintola-alan ammattilaiset, avustajinaan kokkiopiskelijoita Lounais-Suomen ammattiopisto Novidasta.

Lounaan menu on joka vuosi erilainen ja se ideoidaan palvelemaan myös kokkiopiskelijoiden ammattitaidon karttumista.

Tämän vuoden menun suunnitteli ravintoloitsija ja keittiömestari Antti Kauppinen ravintola Gasthaus Pookista. Lähetyslounaan toteutuksesta on alusta asti vastannut ravintoloitsija, keittiömestari Tapio Pääkkö Uudenkaupungin Golfravintolasta ja Pursiseuran Paviljongilta.

Myös opettaja Paul-Erik Hakkarainen Novidasta ja seurakunnan vastaava emäntä Asta Palola ovat olleet alusta asti mukana lähetyslounaan suunnittelussa ja toteutuksessa.

Kokit lahjoittavat työpanoksensa lähetystyölle ja lisäksi monet paikalliset yrittäjät ja tuottajat tukevat lähetyslounasta raaka-ainelahjoituksin ja tuotealennuksin.

Herkulliset ruuat saivat kiitosta kaikilta

Viime lauantain lähetyslounaalla työskennellyt Novidan kokkiopiskelija, 19-vuotias Tommi Raita kertoi saaneensa uusia ideoita ruokia valmistaessaan. Ruuanlaitto alkoi jo perjantaina, jolloin Raita valmisteli muun muassa leikkelepöydän ylikypsää karitsaa sekä koristeli jälkiruokia; jugurttipannacottaa tyrnikastikkeella sekä mustaherukkavaahtoa suklaakakun ja marengin murusilla.

Pääruokana oli pekoniin käärittyä broileria, jonka sisällä oli kaprisvoita sekä perunamuusia, silakkapihvejä ja uunijuureksia. Tarjolla oli myös kasvispihvejä. Kylmältä puolelta löytyi monenlaisia salaatteja, leikkeleitä ja muun muassa blinejä.

– Työskentelin lounaalla salin puolella, ja palaute oli hyvää, ihmiset olivat hyvin tyytyväisiä, Tommi Raita kertoo.

Minttu Gustafsson, 21, sai myös asiakkailta kiitosta ruuista. Hän valmisti jälkiruokaa varten suklaakakun ja esimerkiksi metsäsienisalaatin sekä kikherne-kasvispihvit.

– Kokemus oli kiva, en ole ennen ollut vastaavassa mukana. Tiskiä tuli paljon! Gustafsson sanoo.

Lounaalla kolmessa polvessa

Lähetyslounaalle osallistunut perhe, Anu ja Jari Laihi sekä lapset Ilari, 5 ja Oskari, 3, ovat osallistuneet lähetyslounaalle aina kun se on ollut mahdollista.

– Myös anoppi ja appi, mieheni sisar sekä Ilarin kummitäti on kutsuttu mukaan. Meitä on täällä kolmessa polvessa, Anu Laihi kertoo.

– Ruoka on aina vähän erilaista ja tosi tosi hyvää, hän lisää.

– Ravintolatason ruokaa, toteaa Jari Laihi.

Anun mielestä lapsiperheitä voisi olla mukana enemmänkin, sillä lähetyslounas on hyvin kohtuuhintainen.

– Lisäksi lähetyslounaalla kuultava elävä musiikki on loistavaa, siitä aivan erityinen kiitos, sanoo Anu.

Tuotto menee kokonaisuudessaan lähetystyölle

Tällä kertaa Uudenkaupungin lähetyslounaalla kävi 260 ruokailijaa, mikä on Anneli Pietilän mukaan uusi ennätys.

Myös lähetyslounaan tuotto 4 222 euroa ylsi uuteen ennätykseen. Lisäksi lähetystyölle saatiin lisävaroja lähetyslounaan yhteydessä pidetylle lähiruokatorille lahjoitetuista tuotteista.

Lähetyslounaan tuotto menee Uudenkaupungin kappeliseurakunnan nimikkokohteisiin: Israelin lähetti Sari-Johanna Kuittilon ja Keniassa työskentelevän Pauli Vanhasen työn tukemiseen sekä Suomen Lähetysseuran Thaimaan työn ja khmerinkielisen Naiset toivon lähteellä -radio-ohjelman tukemiseen Kambodzhassa.

– Lähetyslounas on järjestetty nyt viitenä vuotena ja niiden yhteistuotoksi on jo kertynyt 17 298 euroa, Anneli Pietilä iloitsee.

Kuvat: Mika Reinholm. (Kuvia voi selata valkoisista nuolista.)

1. Uudenkaupungin seurakunnan lähetyslounas tarjosi ravintolatason ruokaa. Mukana olivat myös kokkiopiskelijat Tommi Raitio ja Minttu Gustafsson.

2. Uudenkaupungin seurakunnan Lähetyslounaan keittiö- ja salitiimi, vas. keittiömestari Antti Kauppinen ravintola Gasthaus Pookista, keittiömestari Tapio Pääkkö Uudenkaupungin Golfravintolasta, opettaja Paul-Erik Hakkarainen Lounais-Suomen ammattiopisto Novidasta, Uudenkaupungin seurakunnan vastaava emäntä Asta Palola sekä Novidan kokkiopiskelijat.

3. Uudenkaupungin lähetyslounaalla esiintyivät muusikot Päivi Kurkilahti ja Jaana Kulmala.

4. Uudenkaupungin lähetyslounaan jälkiruokapöytää ihastelevat keittiömestari Tapio Pääkkö ja vapaaehtoinen lähetysvastaava Anneli Pietilä.

5. Jari ja Anu Laihi sekä lapset Ilari, 5 ja Oskari, 3, ovat osallistuneet lähetyslounaalle aina kun se on ollut mahdollista.

Edellinen artikkeliKiinassa korkea kirkonmies pidätetty
Seuraava artikkeliSanna Komulainen Keminmaan kirkkoherraksi

Ei näytettäviä viestejä