Lähetysjuhlien järjestelyissä panostettu erityisryhmien tarpeisiin

Vaasassa vietetään ensi viikonloppuna Suomen luterilaisen kirkon kansainvälisen toiminnan suurinta vuosittaista tapahtumaa, valtakunnallisia Lähetysjuhlia. Juhlilla esitellään Lähetysseuran ja sen ulkomaisten yhteistyökumppaneiden työtä eri puolilla maailmaa.

Juhlien teemana ovat vammaisten ihmisten oikeudet kehitysmaissa. Esteettömyys ja erityisryhmien tarpeet on pyritty huomioimaan myös Lähetysjuhlien järjestelyissä.

Maailmassa on noin miljardi vammaista, joista 80 prosenttia asuu kehitysmaissa. Suuri osa heistä ei pääse koskaan kouluun eikä saa tarvitsemaansa hoitoa.

– Vammaisten ihmisten oikeudet kehitysmaissa ovat toki vielä huonommalla tolalla kuin meillä Suomessa. Juhlien teema haastaa kuitenkin myös meidät huomioimaan, että omien erityisryhmiemme on mahdollisimman helppo osallistua tapahtumaan, toteaa juhlien pääsihteeri Maaria Perälä.

Vaasa Arenan jäähalli on Perälän mukaan liikuntaesteisille haastava paikka, mutta esteettömyys on pyritty huomioimaan parhaalla mahdollisella tavalla.

– Näkövammaisia varten olemme teettäneet pistekirjoituksella muun muassa juhlien ohjelman ja laulujen sanoja, joita voi hakea Juhlakansliasta.

Vaasan seudun kuuloyhdistys on Perälän mukaan ollut mukana miettimässä, miten huomioida huonokuuloiset.

– He ovat ideoineet myös kuulopisteen, jossa voi saada ensiapua esimerkiksi kuulolaitteen oikutellessa.

Lähetysjuhlia on perinteisestikin tulkattu viittomakielelle. Näillä juhlilla tulkkausta on järjestetty peräti kuudessa tilaisuudessa.

– Huonokuuloisia palveleva induktiosilmukka on rakennettu koko juhlapermannolle. Lisäksi kuulovammaisissa on huomioitu vielä ryhmä, jotka ovat kuuroutuneet vanhempana eivätkä osaa viittomakieltä. Heille on järjestetty tekstitulkkaus, mikä tarkoittaa sitä, että joku kirjoittaa tekstiä sitä mukaa kun lavalla esimerkiksi juontaja puhuu, ja tämän voi lukea valkokankaalta.

Lähetysjuhlilla on yritetty huomioida myös invaparkit niin, että niihin pysäköivä pääsee mahdollisimman lähelle juhlapaikkaa. Opastukseen on Perälän mukaan kiinnitetty huomiota, jotta esimerkiksi invahissit löytyvät helpommin.

Vammaisten oikeudet on yksi toiminnan läpileikkaavista teemoista Suomen Lähetysseuran työssä. Se on yksi suurimpia kirkollisen vammaistyön toteuttajia maailmassa.

Edellinen artikkeliPertti Jarla piirtää Nokian seurakunnalle omia sarjakuvia
Seuraava artikkeliTeologian opiskelijat kaipaavat messuun rytmiä

Ei näytettäviä viestejä