Lähetyshiippakunnan pastori ei osallistu ehtoolliselle Sleyn tilaisuuksissa

Lähetyshiippakunnan Espoossa toimivan seurakunnan pappi Eero Pihlava kiistää sanoneensa, että hän kehottaisi välttämään Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (Sley) tilaisuuksissa vietettäviä ehtoollisia.

Näin kuitenkin sanotaan tänään torstaina ilmestyneen Sanansaattaja-lehden otsikossa.

– Kyseinen otsikko on harhaanjohtava. Puhuin asiasta alun perin 8. huhtikuuta Paavalin synodin kirkkopäivien Kirkollinen yhteys -paneelissa, mutta en ole sanonut noin. En ole kehottanut seurakuntamme jäseniä välttämään Sleyn ehtoollispöytää. Sellainen vastakkainasettelu on turha, Pihlava kertoo Kotimaa24:lle.

Itse hän ei kuitenkaan polvistu Sleyn ehtoollispöytään. Pihlavan mukaan syynä on pyrkimys johdonmukaisuuteen kirkollisen yhteyden asioissa.

– Kirkollinen yhteys on vakava asia, enkä siksi voi osallistua lankeemuksesta ja luopumuksesta tunnetun kansankirkon ehtoolliselle. Siksi en voi kehottaa seurakuntalaisianikaan tekemään niin, Pihlava toteaa Sanansaattajassa.

Kotimaa24:lle Pihlava sanoo, että ei voi ”julkisen viran hoitajana” osallistua edellä kuvatulle ehtoolliselle.

Vaikka Pihlava ei osallistu kansankirkon tai Sleyn ehtoollisiin, hän sanoo Sanansaattajassa, että Lähetyshiippakunnan ehtoollisille ovat myös ulkopuoliset luterilaiset tervetulleita. Siinä, että Pihlava ei osallistu kansankirkon tai Sleyn ehtoolliselle, ei hänen mukaansa ole kyse virkaan liittyvästä sukupuolikysymyksestä, vaan kirkolliseen yhteyteen vaadittavan opillisen yksimielisyyden puuttumisesta.

Sleyn ongelma siis on Pihlavan mukaan sen kytkös kansankirkkoon. Tosin järjestö ei Pihlavan mielestä ole sakramenttiteologisesti tai kirkkokytköksiltään aivan yhdestä puusta veistetty.

– Sen palveluksessa on myös Suomen kansankirkosta irrallaan Inkerin ja Kenian kirkkojen vihkimyksen saaneita, joiden palveluksien kohdalla ehtoolliselle meneminen voisi ehkä olla mahdollista.

Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys (Sley) on kirkon virallinen lähetysjärjestö ja evankelisen herätysliikkeen pääuoman toimintaa organisoiva kristillinen yhdistys. Sley ei hyväksy naispappeutta.

Sley ja Lähetyshiippakunta ovat Sanansaattajan mukaan olleet tunnetusti läheisissä, joskin epävirallisissa yhteyksissä toisiinsa. Sanansaattajan haastattelussa Pihlava toteaa, ettei hänen näkemyksensä ole koko Lähetyshiippakunnan kanta.

Kuva: Olli Seppälä. Sleyn Luther-kirkko Helsingissä.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Edellinen artikkeliJakkukylän ihmiset ja hautausmaa siirtyvät Oulujoen seurakunnasta Iin seurakuntaan
Seuraava artikkeliPääkirjoitus: Sateenkaariparien vihkiminen puhututtaa – miksei se, että yhä harvempi avioituu?

Ei näytettäviä viestejä