Lahdessa nousi meteli diakoniajohtajan nimityksestä

Lahden yhteinen kirkkoneuvosto pyyhki syyskuun kokouksessaan pöytää diakoniajohtajan virantäyttöä selvittäneen asiantuntijatyöryhmän mielipiteellä. Selvitystyöryhmä esitti diakonian ja sairaalasielunhoidon johtajan virkaan yksimielisesti merimiespastori Kari Latvusta, mutta esitys kaatui YKN:n kokouksessa tehdyn vastaesityksen jälkeen äänin 9-1.

Ainoa Latvuksen puolesta kokouksessa äänestänyt kirkkoneuvoston jäsen oli itsekin selvitystyöryhmään kuulunut Terttu Pohjolainen, jota esityksen kaatuminen tyrmistyttää.

– Kaunis lausunto on, että äänestyksessä olivat vastakkain asiantuntija ja neuvoston jäsenille tuttu kaveri, Pohjolainen sanoo.

Hän pitää mahdollisena, että valintaan on vaikuttanut myös kirkkopolitiikka.

– En voi kertoa millaista keskustelua kokouksessa käytiin, koska se on luottamuksellista mutta uskon, että semmoiset asiat ovat voineet vaikuttaa. Meillä oli kriteerit asiantuntemukselle ja Latvus täytti ne. Koen, että selvitystyöryhmän mielipiteellä pyyhittiin lattiaa.

YKN:n puheenjohtajan, Launeen kirkkoherran Heikki Pelkosen mukaan kokouksessa tuotiin äänestyksen edellä esille hyvin monenlaisia näkökulmia. Kirkkopolitiikasta ei Pelkosen mukaan puhuttu.

– Valittavien herätysliiketaustoista ei ollut puhetta. Valitsijoiden joukossa on tavallista seurakuntaväkeä, puoluemandaatilla olevia ihmisiä ja ihmisillä on myös eri herätysliiketaustoja, Pelkonen sanoo.

Valintaa ei perustella YKN:n kokouspöytäkirjassa millään tavoin. Selvitystyöryhmän esityksen kokouksessa esitellyt Lahden seurakuntien hallintojohtaja Hannu Sarikka ei ihmettele perustelujen puuttumista.

– Tämmöinen virantäyttäminen silloin kun kirkkoneuvosto sen tekee, on niin sanottu vaali ja kun se näin toimitetaan, siinä ei tarvitse olla varsinaisesti perusteluja. Toki päätöstä tehtäessä jäsenet ovat käyttäneet puheenvuoroja ja perustelleet kantaansa, mutta niitä ei ole merkitty pöytäkirjaan, koska sitä ei meidän käsityksemme mukaan pidetä välttämättömänä, Sarikka sanoo.

Hän kertoo ymmärtävänsä oikein hyvin, että menettely herättää kysymyksiä.

– Meillä on tapana nimetä keskeisten esimiestehtävien täyttöön valmisteluryhmä, joka on hakenut tähän tehtävään parasta mahdollista saatavilla olevaa henkilöä. Mutta kannattaa pitää mielessä se, että YKN:llä on viime kädessä päätöksen tekijänä vapaa oikeus valita kenet haluaa vähimmäisvaatimuksen täyttävistä hakijoista.

Terttu Pohjalainen pitää YKN:n päätöstä hyvän hallintotavan vastaisena vaikkakin muodollisesti oikeana.

– Olen harkinnut oikaisuvaatimuksen tekemistä. Viranomainen, jolle se tulisi esittää, on päätöksen tehnyt yhteinen kirkkoneuvosto. Seuraava osoite olisi hallinto-oikeus. Kyllä tässä valitsijatyöryhmä tuntee itsensä nurkkaan ajetuksi.

Korjattu 19.9. Kari Latvuksen titteli merimiespastoriksi.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSkotlannin itsenäistyminen ei muuttaisi mitään kirkollisesti
Seuraava artikkeliPissaava poika ei rassaa ortodokseja

Ei näytettäviä viestejä