Kysely: Etelän evankelikaalit pohjoisen evankelikaaleja optimistisempia

Amerikkalaisen Pew Research Centerin kyselytutkimuksen mukaan maapallon eteläosissa ja kehittyvissä maissa asuvat evankelikaalit ovat pohjoisia uskonveljiään optimistisempia, mitä tulee kristinuskon tulevaisuuteen vastaajien kotimaissa. Viime lokakuussa Kapkaupungissa järjestetyssä evankelikaalisten kristittyjen johtajien tapaamisessa tehty kysely osoittaa myös, että evakelikaalisuus on monikasvoinen liike, jonka edustajat eivät ole kaikesta yhtä mieltä.

Yksimielisiä evankelikaalit ovat esimerkiksi siitä, että kristinusko on ainoa oikea tie ikuiseen elämään ja siitä, että Raamattu on Jumalan sanaa. Toisaalta liike jakautuu puoliksi kysyttäessä, pitäisikö Raamattua lukea pelkästään kirjaimellisesti vai myös vertauskuvallisesti. Myös kysymys siitä, voiko ihminen olla moraalinen, jos hän ei usko Jumalaan, jakaa liikkeen tasan kahtia. Näissä kysymyksissä eteläiset vastaajat ovat pohjoisia konservatiivisempia.

Kyselyn mukaan enemmistö evankelikaaleista suhtautuu myönteisesti muihin kristittyihin sekä juutalaisuuteen. Esimerkiksi katolisiin suhtautuu myönteisesti kolme neljäsosaa vastaajista. Toisaalta muiden uskontojen edustajiin suhtaudutaan enimmäkseen kielteisesti. 67 prosenttia vastaajista suhtautuu kielteisesti muslimeihin, tosin luku on matalampi niillä evankelikaaleilla, jotka asuvat muslimimaissa. Myös asenne ateisteja kohtaan on vahvan kielteinen.

Varsinkin Yhdysvalloissa evankelikaalista liikettä pidetään yleisesti sosiaalisesti konservatiivisena, ja suurin osa niin sanotun kristillisen oikeiston edustajista on juuri evankelikaaleja. Kyselyn perusteella enemmistö evankelikaaleista onkin poliittisesti aktiivisia ja arvokonservatiiveja. 96 prosenttia vastaajista uskoo, että abortti on aina tai lähes aina väärin ja 84 prosenttia haluaisi yhteiskunnan vastustavan homoseksuaalisuutta. Enemmistö myös kieltää evoluution.

79 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että mies on perheen pää kaikissa uskonnollisissa asioissa. Toisaalta kolme neljästä hyväksyy naispappeuden.

Evankelikaalisuus on löyhä protestanttinen ja yhteiskristillinen liike. Sille ei ole tarkkaa määritelmää, mutta yleensä sen painopisteisiin lasketaan kuuluviksi henkilökohtaisen uskonratkaisun tai uudelleensyntymisen, Raamatun erehtymättömyyden ja evankelioimisen korostaminen. Suomessa evankelikaalisiksi itsensä mieltäviä kristittyjä löytyy eniten viidennestä herätysliikkeestä ja vapaista suunnista.

Lue tutkimus

Edellinen artikkeliIrlanti suunnittelee rippisalaisuuden murtamista hyväksikäyttötapauksissa
Seuraava artikkeliUudet teologian opiskelijat valittu

Ei näytettäviä viestejä