Kymmeniä kuolonuhreja Namibian tulvissa

Namibian pohjoisia osia Ambomaalla ja Kavangolla koettelevat kaikkien aikojen pahimmat tulvat. Rankkasateiden nostamat joet ovat jo kuukausien ajan tulvineet laajoille alueille, aiheuttaen tähän viikkoon mennessä ainakin 62 ihmisen kuoleman

Lisäksi kymmenet tuhannet ovat joutuneet jättämään veden peittämät asuntonsa ja viljelyksensä. Sadat koulut ja kymmenet terveysasemat ja sairaalat on jouduttu sulkemaan vesien nousun vuoksi. Evakuoinnit ovat tänä vuonna vaikeuttaneet yli sadan tuhannen koululaisen opiskelua. Tulvavedet ovat katkoneet myös liikenneyhteyksiä ja osittain halvaannuttaneet koko yhteiskunnan toimintaa maan pohjoisosissa.

Pahin on vasta tulossa. Tämän vuoden sato on enimmäkseen tuhoutunut veden peittämillä viljelyksillä.

– Satoa ei tänä vuonna saada. Siksi voidaan jo puhua nälänhädästä, Namibian evankelisluterilaisen kirkon (ELCIN) pastori Gerson Neliwa sanoo.

Namibian pääkaupungissa Windhoekissa kaupunkidiakonian projektin johtajana työskentelevä Neliwa vierailee Suomessa tällä viikolla Helsingin Diakonissalaitoksen kutsumana.

Neliwan mukaan Namibian hallitus on yrittänyt saada tilannetta hallintaan. Veden saartamille ihmisille on toimitettu ruokaa ja lääkkeitä jopa helikoptereilla. Arviolta 30 000 tulvapakolaista on täytynyt majoittaa tilapäisiin telttakyliin ja muihin suojiin. Toimet ovat kuitenkin olleet katastrofin laajuuteen nähden riittämättömiä. Hallituksen tukena on lehtitietojen mukaan UNICEF.

Maanviljelyn ja muiden elinkeinojen harjoittaminen on laajoilla alueilla Pohjois-Namibiassa nyt estynyt. Kymmenet tuhannet ovat ainakin tilapäisesti menettäneet tulonlähteensä. Tämä vaikeuttaa Neliwan mukaan myös kirkkojen toimintaa.

– Monissa seurakunnissa ei ole voitu pitää jumalanpalveluksia. Lisäksi köyhtyneet ihmiset eivät tulvan jälkeenkään pysty tukemaan kirkkoaan kuten ennen.

Suomen Lähetysseuran mukaan sen työntekijöitä Namibiassa ei ole jouduttu evakuoimaan.

Namibiassa on tulvinut myös vuosina 2008, 2009 ja 2010. Nyt vedet ovat nousseet jopa 40 cm aikaisempia vuoden 2009 huippuja korkeammalle, peittäen vastaavasti paljon laajempia alueita. Tulvat ovat tänä vuonna aiheuttaneet tuhoa myös Angolassa, Etelä-Afrikassa ja Madagaskarilla.

Edellinen artikkeliVähemmistövaltuutettu: Molarin tapaus syytä tutkia
Seuraava artikkeliRenessanssisynagoga avattiin uudelleen Puolassa

Ei näytettäviä viestejä