Kylliäinen haastaa kirjassa: ”Opillinen ajattelu ei kiinnosta enää ketään”

KylliäinenAnttiAntti Kylliäisen mielestä kiinnostunut aivan liikaa omasta tulevaisuudestaan ja omista periaatteistaan kantaakseen aidosti huolta ihmisten jaksamisesta arjen paineiden keskellä.

Kylliäinen kirjoittaa näkemyksistään emerituspiispa Wille Riekkisen kanssa julkaisemassa kirjeenvaihtokirjassaan Uskon Kintereillä (Art House).

Vuonna 1997 Kylliäinen hätkäytti väittämällä silloisessa kirjassaan kaikkien pääsevän taivaaseen. Hän pitää yhä kiinni kannastaan: ”En ollut väittänyt kyseistä johtopäätöstä kristilliseksi opiksi enkä siis näin ollen ollut sanan varsinaisessa merkityksessä harhaoppinen.”

Nyt hän sanoo kasvaneensa häntä kaitseneen kirkollisen vallan näkökulmasta ”aina vain kierompaan suuntaan”. Edelleenkään hän ei väitä kaikkien taivaaseen pääsemisen olevan kristillinen oppi. ”Opin määrittelee kirkko”, hän painottaa ja lisää kyllä tietävänsä, mitä kirkko asiasta opettaa.

Kylliäinen ottaa kirjassa kriittisiin pihteihin niin opin viimeisestä tuomiosta kuin luterilaisen opin vanhurskauttamisesta. Ajatuksella iankaikkisesta tuomiosta ei ole hänen mielestään tekemistä armon ja rakkauden kanssa. Ylipäänsä Kylliäinen kirjoittaa, ettei ”opillinen ajattelu näytä joitakuita dogmatiikkaan hurahtaneita lukuun ottamatta kiinnostavan enää ketään”. Hän haastaa kysymällä, että eikö kristikunta olisi valmis luopumaan oppien muotoon puetuista virallisista totuuksista. ”Voisimme tässä asiassa mainiosti ottaa esimerkkiä islamilaisista veljistämme ja sisaristamme. Islamilaisessa maailmassa ei ole mitään virallista oppia koskaan ollutkaan”.

Kylliäinen katsoo, että virallisesta opista luopuminen antaisi mahdollisuuden palata Raamattuun.

Hän sanoo myös, ettei liberaaleja teologeja ei voi enää ”pelotella hiljaisiksi”. ”Tuskin kukaan enää tosissaan kuvittelee, että omia valtavirrasta poikkeavia teologisia näkemyksiään julkisuudessa pohtiva tai vaikkapa homoseksuaalisia parisuhteita siunaava pappi voisi tänä päivänä tulla erotetuksi virastaan – ainakaan Helsingin, Espoon, Turun, Porvoon tai Kuopion hiippakunnissa”, hän kirjoitti heinäkuussa 2011 päiväämässään kirjeessä.

Kotimaa24 kysyi Kylliäiseltä kirjan julkaisutilaisuudessa, mistä positiosta, esiymmärryksestä tai aatehistoriallisesta taustasta hän ottaa Uskon kintereillä -kirjassa asioihin kantaa.

Hän vastaa uutta kirjaa tehdessään tajunneensa yhä selkeämmin olevansa uskonnonfilosofi.

– Mitään etukäteen annettuja totuuksia en ota todesta. Oma kokemus, järki ja ymmärrys, se on ainoa näkökulma, mikä minua on kiinnostanut, hän kertoo ja toteaa myös, ettei halua silti provosoida.

Lue myös: Kylliäinen hyväksyy naispappeuden vastustajien erillismessut

Piispa Wille Riekkinen on Kotimaan 21.3. Viikon henkilö. Lue Riekkisen vastauksia Kotimaan esitämiin kysymyksiin lehdestä!

Edellinen artikkeliSansan juhlakeräys tukee naisten radio-ohjelmia Intiassa
Seuraava artikkeliSaattohoitohanketta esitetään Yhteisvastuu-kohteeksi

Ei näytettäviä viestejä