Kuusjoella juhlistettiin 200 vuotiasta kirkkoa uusilla kirkkotekstiileillä

Salon seurakuntaan kuuluva Kuusjoen kirkko on tänä vuonna juhlinut 200 ikävuotta. Erityisenä kunnianosoituksena kirkkoon tilattiin omat kirkkotekstiilit. Tekijäksi valikoitui Silja van der Meer.

Punainen, valkoinen ja vihreä värisarja valmistuivat aiemmin tänä vuonna, ja toisena adventtisunnuntaina käyttöön otetaan violetti ja harvinaisempi sininen värisarja.

Kaikki viisi väriä pukevat vuorollaan alttaria, saarnatuolia ja lukupulpettia. Myös papin yllä oleva stola vaihtuu kirkkovuoden ajankohdan mukaan. Sen sijaan Kuusjoelle suunniteltiin vain yksi kasukka ja kalkkiliina. Vaalean sävyisen kasukan ja kalkkiliinan symboliikassa näkyy koko kirkkovuoden kulku, van der Meer kertoo tiedotteessa.

Kuusjoen aluekappalaisen Suvi Laaksosen uudet kirkkotekstiilit saivat herkistymään.

– Kun ensimmäiset tekstiilit olivat tulleet ja menimme kirkkoon, niin alkoi ihan itkettää, että miten ne voivat olla niin kauniit.

Puukirkon herkkyys tulee Laaksosen mukaan upeasti esille tekstiileissä. Niissä näkyy myös se, että Kuusjoki on pieni maanviljelyspitäjä.

– Niissä on sellaisia herkkiä pieniä yksityiskohtia, kuten viljantähkät valkoisessa tekstiilisarjassa.

Innoitusta tekstiileihin on haettu Kuusjoen kirkon ympäristöstä, jossa Van der Meer kävi useamman kerran eri vuodenaikoina.

– Joku voi ajatella, että kirkkotekstiilit ovat turhia, mutta minusta ne ovat tärkeä osa jumalanpalvelusta. Ne puhuvat kielellä, jota sanat eivät tavoita, Laaksonen sanoo.

Kuusjoen kirkon siniset kirkkotekstiilit.

KUUSJOEN KIRKON juhlavuoden pääjuhlaa vietettiin helluntaina juhlamessulla, jossa seurakuntalaiset olivat mukana monenlaisissa tehtävissä. Messun jälkeen juotiin ”pystykaffet” kirkonmäellä.

– Koululaiset maalasivat asfalttiin kirkolle johtavan juhlamaton. Se raitamatto on siellä edelleen, tosin nyt siinä on lunta päällä, Suvi Laaksonen kertoo.

Juhlavuoteen on mahtunut myös muun muassa Elämäni virsi -iltoja, tuomasmessu ja taidenäyttely. Merkkivuosi on paikallisesti iso asia, vaikka seurakunnalla on myös peräti kolme keskiaikaista kivikirkkoa.

– Kuusjokelaisia haluan kehua maasta taivaisiin. Ihmiset ovat olleet niin yhteisöllisiä ja sitoutuneita.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKatso tästä tulevat hartaudet ja jumalanpalvelukset radiossa ja tv:ssä
Seuraava artikkeliKirkon työntekijöille myönnetään kunniamerkkejä, joukossa kaksi piispaa – Katso nimet

Ei näytettäviä viestejä