”Kuoronjohtajan on uskottava asiaansa”

Kuorojen johtaminen on Silvia Kosken mielestä parasta kanttorin työssä. Kun hän aloitti kanttorina Turun Mikaelinseurakunnassa vuonna 2011, ei seurakunnassa ollut yhtään kuoroa.

‒ Mielestäni jokaisessa seurakunnassa pitää olla seurakuntakuoro, joka on mukana messuissa, Koski sanoo.

Tähän tehtävään hän perusti Vox Michaelis -kuoron, joka laulaa vanhaa ja uutta hengellistä musiikkia.

Koski oli tutustunut Ruotsissa gospelkulttuuriin ja halusi seurakuntaan myös kunnon gospelkuoron. Niinpä hän perusti myös Aboa Gospel -kuoron, joka laulaa pääasiassa englanniksi. Kuorojen nimet tosin muotoutuivat nykyisiksi vasta myöhemmin.

‒ Oma visioni oli saada mahdollisimman paljon ihmisiä laulun pariin. Halusin tehdä Mikaelinseurakunnasta oikean lauluseurakunnan.

Yleinen äänioikeus -kuoroon ei ole koelaulua

Vuonna 2014 Koski piti avoimia laulutunteja, joilla opetettiin laulutekniikkaa. Koska kysyntää ja intoa oli valtavasti, syntyi seurakuntaan niin sanottu laulutaidottomien kuoro. Yleinen äänioikeus -kuoroon pääsee ilman koelaulua, ja kuorossa on mukana nykyisin lähes 60 laulajaa.

‒Yhteensä laulajia on kuoroissa noin 130, ja seuraava tavoitteeni on juniorien gospelkuoro, kertoo Koski.

Kokemusta kuoroista on kertynyt, sillä uransa aikana hänellä on ollut johdettavanaan noin 20 erilaista kuoroa.

Koski ei opiskeluaikana ajatellut olevansa kuoronjohtaja, vaan ensisijaisesti laulaja. Hänestä on kuitenkin hienoa tehdä töitä kuorojen kanssa.

Kuorot aiheuttavat toisaalta myös stressiä, koska kaikkeen ei pysty itse vaikuttamaan. Hyvällä suunnittelulla selviää kuitenkin vaikeistakin tilanteista.

Johtaja luo ja varmistaa hyvän ilmapiirin

Silvia Kosken mielestä kuoronjohtajan pitää olla itse innostunut, jotta saa kuorolaisetkin innostumaan. Kuoronjohtajan pitää myös uskoa omaan asiaansa. Oma merkityksensä on elekielellä ja tsemppauksella.

‒ Mielekkäitä esiintymistilanteita ja kokemuksia tulee järjestää riittävästi, Koski sanoo.

Kuoronjohtajan on heti puututtava tilanteeseen, jos kuorolaiset huomauttelevat toistensa virheistä tai luovat vääränlaista tunnelmaa.

‒ Ilon kautta toimiminen on tärkeää. Kuorossa pitää ymmärtää, ettei ikinä olla täydellisiä, mutta toisia tukien päästään eteenpäin, Koski sanoo. Myös huumorintajua tarvitaan.

Leirit ja matkat yhdistävät kuorolaisia. Matka Tukholman Gospelfestareille vaikutti käänteentekevästi Aboa Gospel -kuoron yhteishenkeen.

Luottamusta tarvitaan, jotta kuorolaiset uskaltavat laulaa ja tehdä virheitäkin. Kuoronjohtaja saa usein tietoa kuorolaisten elämäntilanteista. Monet ovat kertoneet henkilökohtaisistakin asioista, joiden kokevat vaikuttavan kuorossa olemiseensa.

Ohjelmiston on oltava sopivan haastavaa

Koski painottaa, että kuoronjohtajalla on oltava ammattitaitoa, ettei kuorolaisten tarvitse jännittää hänen selviytymistään. Johtajan on myös tarkkailtava omia kehitysalueitaan ja kehityttävä itse jatkuvasti.

‒ Omat työkalut on oltava kunnossa, sanoo Koski.

Laulupedagogin tutkinnosta on ollut Koskelle paljon hyötyä ääniharjoitusten johtamisessa. Harjoituksissa säännöllisyys ja kuorolaisten äänen kehittäminen ovat tärkeintä.

‒ Kuoron kehittymisen kannalta ohjelmistovalinnassa on oltava riittävästi haastetta, kertoo Koski. Kuitenkin myös helpompia lauluja tarvitaan, jotta voidaan hyödyntää jo opittua. Sopivan ohjelmiston löytäminen on välillä vaikeaa, koska kuorolaisten laulutaidot ja musiikkimaku voivat vaihdella.

Kuorotoiminnan tulevaisuus mietityttää ammattilaisia. Nuorten saaminen mukaan kuoroihin lienee jokaisen kuoronjohtajan ongelma. Myös miehiä saisi olla mukana enemmän.

Seurakunnan kuorojen houkuttelevuuteen vaikuttaa luonnollisesti paikkakunnan muu tarjonta. Kosken mielestä ohjelmiston laajentamista voi harkita, jotta toiminta houkuttelisi nuorempiakin.

Hyväntekeväisyyskonsertit motivoivat

Kosken mielestä seurakunnan kuorojen tulee luonnollisesti näkyä aktiivisesti seurakunnan eri tilaisuuksissa. Jumalanpalveluksissa esiintyminen hoitaa kuorolaistakin.

Välillä kuitenkin tarvitaan vaihtelua, jotta toiminta tuntuu riittävän mielekkäältä. Yhteistyö toisten kuorojen kanssa on hyödyllistä ja antaa mahdollisuuden laulaa muissakin kirkoissa. Myös konsertit ovat motivoivia. Esimerkiksi Aboa Gospel on esiintynyt useissa hyväntekeväisyyskonserteissa.

Ihmiset eivät syty kuorotoiminnasta vain nettisivujen kautta. Kosken mielestä seurakuntien kuorot voisivat tempauksina käydä esiintymässä laajemmille yleisöille.

‒ Uskon, että ihmiset innostuvat, kun ylipäätään näkevät ja kuulevat kuoroja, Koski sanoo.

Aboa Gospel järjesti konserttikiertueen Gospel Helsingin ja Lahden Gospelkuoron kanssa 13.-15.11.2015. Kiertueen avajaiskonsertti pidettiin Turun Mikaelinkirkossa, jossa kuorot esittivät omaa ohjelmistoaan ja lopuksi kuorojen lähes 200 laulajaa esiintyivät yhdessä. Yhtenä solistina konsertissa kuultiin musiikkievankelista Jippua.

– Kiertueen tavoitteena oli lisätä tietoisuutta siitä, että Suomen luterilaisessa kirkossa on myös tällaista gospelmeininkiä. Luterilainen musiikki mielletään usein synkäksi. Halusimme kertoa, että kirkoissa on iloa, Koski sanoo.

Kuva: Pasi Leino.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliVenäjän juutalaiset: Hizbollah ja Hamas terroristijärjestöjä
Seuraava artikkeliPro ecclesia –mitalin saa viisi kirkollista vaikuttajaa

Ei näytettäviä viestejä