Kun alttaritaulu heräsi eloon Enossa

Enon kirkon alttaritaulu innoitti kristillisen kulttuurin yhdistyksen Veräjän tekemään Ristin juurelta -musiikkinäytelmän, joka saa ensi-iltansa pitkäperjantaina, alttaritaulun äärellä. Gospel-musiikin lisäksi Jeesuksen läheisten tuntoja tulkitsevat näytelmässä Apulannan ja Happoradion laulut.

Eino J. Härkösen maalaamassa alttaritaulussa eletään pitkäperjantain synkintä hetkeä: Jeesus on ristiinnaulittu ja ristin juurella on neljä naista ja kaksi miestä.

Musiikinopettaja Maiju Ahlholmia alttaritaulu on kiehtonut näytelmän aiheena jo kymmenen vuoden ajan. Pastori, vs. kirkkoherra Markku Koistinen on pohtinut ja tutkinut adventista lähtien ristin juurella olevien hahmojen elämänkohtaloita.

– Olen miettinyt, ketä nämä ihmiset ovat, ja mitä he haluaisivat meille sanoa, jos voisivat puhua, Koistinen kertoo.

Kristillistä teatteria Itä-Suomessa ja rajan takana

Enossa on toiminut vuodesta 2000 lähtien kristillisen kulttuurin yhdistys Veräjä. Se tarjoaa mahdollisuuden harrastaa musiikkia, ilmaisutaitoa, bändisoittoa ja kuorolaulua asiantuntevien ja innostavien ohjaajien kanssa.

Veräjässä harrastajat ja ammattilaiset, aikuiset, nuoret ja lapset ovat tehneet viisi musiikkinäytelmää, konsertteja ja levyjä. Veräjän toiminta on ollut alusta alkaen koko perheen toimintaa, joka on yhdistänyt eri sukupolvia. Toiminta on kaikille avointa ja maksutonta.

Ristin juurelta on Veräjän kuudes musiikkinäytelmä. Aikaisempia produktioita on esitetty Enossa, Uimaharjussa Markku Pölösen salissa, joka oli kauan veräjäläisten ”kotiteatteri” sekä lisäksi eri puolilla Pohjois-Karjalaa, jopa Venäjällä Petroskoissa.

Edellistä musiikkinäytelmää, 12 kosketusta, esitettiin viime keväänä myös Joensuun kaupunginteatterissa.

Ristin juurelta -kokonaisuus lähtee pitkäperjantain jälkeen kiertämään Pohjois-Karjalaa. Pääsiäispäivänä 16.4. on vuorossa Kiihtelysvaaran kirkko, 17.4. Pyhäselän kirkko, 22.4. Joensuun kirkko ja viimeinen esitys on 23.4. Outokummussa Kuusjärven kirkossa.

Näytelmän ohjaa näyttelijä, nuorisotyöntekijä Saija Ihalainen ja musiikin ohjauksesta vastaa Maiju Ahlholm. Produktiossa on mukana kaikkiaan 30 henkeä.

Jeesuksen lähipiiri saa äänen

Ristin juurelta -näytelmä koostuu monologeista ja dialogeista, joita ristin juurella olevat henkilöt esittävät. Henkilöt ikään kuin astuvat alttaritaulusta alas nykyaikaan kertomaan omia kokemuksiaan Jeesuksesta ja tämän vaikutuksesta omaan elämäänsä. Pitkäperjantain tuskasta kuljetaan kohti pääsiäisen toivoa.

– Henkilöissä meillä oli valmis draama tarjolla. Ristin juurella olevat ihmiset ovat vartijaa lukuun ottamatta Jeesuksen lähipiiriä: äiti Maria, Marian sisar Salome, Johannes, Salomen poika, Maria Magdaleena ja Klopasin vaimo Maria, Koistinen esittelee draaman henkilöt.

Ristin juurella vartioi Longius, joka teki haavan Jeesuksen kylkeen. Hän toteaa, että Jeesus oli Jumalan poika. Todistus tulee Koistisen mukaan lopulta vastustajan leiristä.

Taulussa ja näytelmässä on kiehtovia ja raskaita elämänkohtaloita.

– Raamatun henkilöitä tuodaan esiin uudessa valossa, Koistinen kertoo.

Lisäksi Koistinen on kirjoittanut näytelmään kolme henkilöhahmoa, jotka eivät ole taulussa. He ovat Jaakob Vanhuskas – Jeesuksen veli ja tuleva Jerusalemin piispa, Nuori Maria ja Elisabeth.

– Heissä kohtaavat kaksi päinvastaisen kohtalon kokenutta naista: vahingossa nuorena raskaaksi tullut Maria ja pitkään esikoistaan odottamaan joutunut Elisabeth, Koistinen kuvailee.

Taulun ulkopuolisena henkilönä näyttämöllä on myös sotapäällikkö, paha vartija, jota Koistinen itse esittää. Koistinen on ollut mukana Veräjän toiminnassa alusta alkaen.

Koistinen on kirjoittanut osan monologeista, osan on kirjoittanut ohjaaja Saija Ihalainen yhteistyönä roolihenkilön kanssa. Paikalliset ihmiset puhuvat omaa kieltään.

Tarinaa kuljettaa eteenpäin musiikki, joka on tätä päivää. Näytelmässä soi roolihenkilöiden, kuoron ja bändin esittämänä gospel-musiikin lisäksi muun muassa Apulannan ja Happoradion laulut. Virsi 930 soi näytelmässä neliäänisesti.

– Laulut kuvastavat kohtauksen tunnelmaa, kertoo musiikin ohjaamisesta ja kuoron harjoittamisesta vastannut Maiju Ahlholm.

”Olen mukavuusalueeni ulkopuolella”

Marian, Jeesuksen äidin, roolissa on Teija Nikkarinen. Hän on ollut Veräjän näytelmissä ja konserteissa mukana aiemminkin. Nyt hän palasi mukaan muutaman vuoden tauon jälkeen.

Marian rooli on hänelle ensimmäinen oma rooli.

– Olen tässä oman mukavuusalueeni ulkopuolella ja siksi pidän tätä haastavana ja mielenkiintoisena projektina. Ensin pitää saada teksti hyvin haltuun, että voin keskittyä Marian tunteisiin.

Teija Nikkarisen mukaan näytelmää tehdään hyvin kunnianhimoisesti. Toisaalta jokainen saa kuitenkin olla oma itsensä.

– Meillä on mahtavan hyvä yhteishenki Veräjässä. Vaikka nyt aihe onkin tavallista raskaampi, niin mukavaa on ollut.

Reima Hirvonen kuuluu ryhmän ammattilaisiin. Hän on näyttelijä ja kuvataiteilija, joten aihe on hänen kannaltaan erityisen kiinnostava. Ristin juurelta on hänen ensimmäinen Veräjä-produktionsa.

Hirvosen roolin eli Jeesuksen veljen näkökulmasta Jeesuksen perhe näyttäytyy eri valossa kuin tavallisesti.

– Veljen rooli on hyvin ristiriitainen. Hän kasvoi Jeesuksen kanssa aikuiseksi, sitten tämä muuttui, jätti työnsä ja lähti saarnaamaan. Jeesusta pidettiin hulluna. Veljeäkin herjattiin ja niin välit katkesivat välillä kokonaan. Nyt Jeesus on sitten kuollut ja syyllisyys on voimakas, Hirvonen kuvaili roolin herättämiä tunteita.

Hän uskoo näytelmän tuovan Raamatun henkilöt lähemmäs nykyajan ihmisiä.

Paikalliset taulujen malleina

Eino J. Härkönen (1886-1944) oli alkujaan joensuulainen taidemaalari, joka opiskeli Helsingissä Taideyhdistyksen piirustuskoulussa ja Helsingin yliopiston piirustussalissa opettajanaan muun muassa Eero Järnefelt. Härkönen opiskeli taidetta myös Pariisissa.

Pohjois-Karjala veti Härköstä kuitenkin puoleensa niin voimakkaasti, että taiteilijakollegojen suostutteluista huolimatta hän pysytteli Enon Kaltimossa ja eli suuren perheensä kanssa tolstoilaiseen tapaan lähellä luontoa.

Eino J. Härkönen on maalannut alttaritaulut viiteen kirkkoon Pohjois-Karjalassa. Enon, Kuusjärven ja Valtimon kirkoissa on Jeesus ristillä –alttaritaulu sekä Rääkkylän ja Tuupovaaran kirkoissa Ylösnousemus. Enon alttaritaulu valmistui vuonna 1930.

Härkösellä oli tapana käyttää malleinaan paikallisia ihmisiä ja maisemia. Enon alttaritaulussa sotilaan mallina oli kulkukauppias, ja Jeesuksen mallina Antti Heiskanen. Naisten mallina oli Härkösen oma puoliso Alli Härkönen.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Edellinen artikkeliLaulavan pastorin Sini Ikävalkon vinkit unelmien tavoitteluun
Seuraava artikkeliEspoon hiippakunnassa koulutetaan uuteen rippikoulusuunnitelmaan valtion varoin

Ei näytettäviä viestejä