Kristillisistä joululauluista riisuttu koulukonsertti herätti vilkkaan keskustelun Keravalla – nyt kommentoivat Opetushallitus ja koulun rehtori

Keravalla musiikkiluokkien joulukonsertin alkujuonnossa kerrottiin, ettei tilaisuudessa voida laulaa virsiä tai uskonnollisia joululauluja. Koulun rehtorin mukaan kyse on väärinkäsityksestä.

Koulujen joulujuhlien kristillisyys on herättänyt viime vuosina paljon kysymyksiä. Kuva: Pixabay

Keravalla on käynnissä kiivas keskustelu siitä, mitä lauluja koulun joulujuhlissa ja -konserteissa saa esittää. Syynä tähän on Sompion yläkoulun musiikkiluokkien joulukonsertti, joka järjestettiin 13.12. Keravan Sompion koulun juhlasalissa. Keski-Uusimaa-lehden jutun (15.12.) mukaan konsertissa ilmoitettiin yleisölle, ettei siellä voida laulaa virsiä tai uskonnollisia joululauluja. Lehden mukaan yleisö jäi siihen käsitykseen, että kielto olisi tullut kasvatus- ja opetusvirastosta. Esittämättä olisivat kiellon perusteella jääneet ainakin Enkeli taivaan ja Maa on niin kaunis. 

Keravalla asuva eläkerovasti Eeva Airila kertoo olleensa paikan päällä konsertissa. Airilan mukaan juontaja ilmoitti konsertin aluksi, että ”tämä on nyt sellainen joulupukkikonsertti, koska Keravan kaupunki on kieltänyt hengellisten joululaulujen laulamisen kouluissa”. Airilan mukaan asia harmittaa nuoriakin.

– Keravan linjaus taitaa olla ankarimmasta päästä. 

Sompion koulun rehtori Päivi Kunnaksen mielestä kyse on ennen kaikkea väärinymmärryksestä. 

– Alkujuonnosta on seurannut tarpeeton väärinkäsitys. Asiasta on jo tiedotettu oppilaita ja huoltajia. Ylipäätään konsertti oli onnistunut ja oppilaiden esitykset olivat todella ammattitaitoisia. 

Konsertin ohjelmisto ei Kunnaksen mukaan juuri poikennut aiempien vuosien konserteista. 

– Yläkoulun joulukonsertit ovat perinteisesti sisältäneet kevyen musiikin joululauluja, koska tämä on ollut oppilaiden toive. 

Kunnas kertoo, että Sompion koulussa saa laulaa suomalaiseen traditioon kuuluvia lauluja. 

– On kuitenkin niin, että oppilaat saavat vaikuttaa ohjelmistoon eivätkä oppilaat olet erityisemmin toivoneet uskonnollisia lauluja tai virsiä. Ohjelmisto on kummunnut oppilaiden toiveista. 

Kunnas kertoo, että Sompion koulussa noudatetaan myös tarkoin opetushallituksen (OPH) ohjeita. 

– Jokaisen koulun tulee noudattaa OPH:n ohjeistusta. Kaikkia oppilaita ja heidän vakaumuksiaan tulee kohdella tasaveroisesti.

Keski-Uusimaan jutussa Keravan kaupungin perusopetusjohtaja Terhi Nissinen kertoo, että huhtikuussa 2023 tehdyn linjauksen mukaisesti Keravan kouluissa ei järjestetä uskonnollisia tilaisuuksia tai harjoiteta uskontoa. Nissinen tähdentää jutussa linjauksen koskevan myös konsertteja. Yksittäisen virren laulamiselle ei kuitenkaan ole Nissisen mukaan estettä ja kyse on kokonaisharkinnasta. 

OPETUSNEUVOS OUTI Raunio-Hannula Opetushallituksen Kasvatus, koulutus ja osaaminen -yksiköstä pitää joulumusiikin hengellisyyden tai uskonnollisuuden arvioimista kaiken kaikkiaan monitulkintaisena kysymyksenä.

– Siihen on lähes mahdotonta antaa yleispätevää vastausta tai ohjetta.

Raunio-Hannula korostaa, että opetushallitus ei ota kantaa yksittäisten joululaulujen sisältöön tai määrittele niiden uskonnollisuutta.

– Koulussa voidaan laulaa joululauluja. Jos niiden sisällöstä aiheutuu oppilaalle vakaumukseen liittyviä ristiriitatilanteita, niihin tulisi suhtautua kunnioittavasti ja etsiä tilanteeseen sopivia ratkaisuja. 

Opetushallituksen näkökulmasta koulut voivat päättää paikallisesti konserttiensa ohjelmasisällöstä. Raunio-Hannula muistuttaa, että opetuksen järjestäjä voi tehdä näissä asioissa myös järjestäjäkohtaisia linjauksia.

– Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen antamien ratkaisujen pohjalta Opetushallitus on myös ohjeistanut, että oppilaita ei saa pakottaa tai painostaa laulamaan vakaumuksensa vastaisesti esimerkiksi virsiä. 

Kaiken kaikkiaan Opetushallituksen linjaus jättää jonkin verran tulkinnanvaraa. Syksyllä 2022 annetun ohjeistuksen mukaan ”juhlaan mahdollisesti sisältyvän yksittäisen virren laulamisen johdosta juhlaa ei voida uskonnollisen suvaitsevaisuuden nimissä pitää uskonnon harjoittamiseksi katsottavana tilaisuutena.” Ohjeen mukaan ”koulun perinteisiin juhliin voi sisältyä muitakin vastaavia sinänsä uskonnollista alkuperää olevia traditioita.”

Paljon jää siis koulun oman harkinnan ja rajauksen varaan. Ohjeissa todetaankin, että ”linjausten pohjalta tarkkaa rajaa uskontoon viittaavien elementtien sallitulle määrälle koulun yhteisissä juhlissa ei voida antaa, vaan asia jää opetuksen järjestäjän tai koulun harkittavaksi.”

 

Edellinen artikkeli”Himmelien Rolls-Royce” valmistui tänä vuonna piispa Elialle ja Ukrainan suurlähetystöön
Seuraava artikkeliPahojen henkien ulosajoa piispojen luvalla – Katso mitä piispat sanovat aiheesta

Ei näytettäviä viestejä