Köyhän Nigerian pastoreilla suihkukoneita

LentokoneMfonobong Nsehe, joka bloggaa talouslehti Forbesin sivuilla.

– Saarnaaminen on iso bisnes. Se on lähes yhtä tuottoisaa kuin öljybisnes, sanoo Nsehe, joka listaa blogissaan viisi varakkainta nigerialaista pastoria. Heidän yhteenlaskettu omaisuutensa on lähes 200 miljoonaa dollaria.

Listassa ylinnä komeilee piispa David Oyedepo, joka perusti The Living Faith World Outreach Ministryn vuonna 1981. Hänen 150 miljoonan dollarin omaisuuteensa kuuluu kustannusyhtiö, yliopisto, yksityinen eliittilukio, talot Lontoossa ja Yhdysvalloissa sekä neljä yksityistä suihkukonetta.

– Pastorit nähdään yksityisissä suihkukoneissa ja kalliissa autoissa. Tällainen tuhlailevaisuus on väärä viesti heidän seuraajilleen, Nsehe sanoo.

Suihkukoneita omistavat myös kaksi pastoria Nsehen viiden rikkaimman listauksen ulkopuolelta. Toinen heistä, pastori Enoch Adeboye, johtaa maan suurinta seurakuntaa nimeltään The Redeemed Christian Church of God ja toinen, pastori Sam Adeyemi, on kukoistavan ja taloudellista menestymistä julistavan helluntaiseurakunnan perustaja ja johtaja, kertoo Mfonobong Nsehe blogissaan.

– Papit eivät ole enää pelkästään kiinnostuneita auttamaan ihmisiä taivaaseen; he ovat keksinet älykkäitä tapoja tehdä rahaa samalla kun tavoittelevat sieluja, Nsehe väittää.

Varallisuutensa pastorit ovat hankkineet eri tavoin. Hengellinen julkaisutoiminta on yksi tuottoisa tapa rikastua, mutta myös seurakunnilta kerätyt lahjoitukset ovat tukeneet pastorien taloudellista menestystä.

– Osa nigerialaisista etsii epätoivoisesti ratkaisua ongelmiinsa. He etsivät kirkoista pelastusta, vapautusta ja paranemista ja joskus pastorit hyötyvät heistä ja heidän antamistaan kymmenyksistä ja lahjoista, moittii Nsehe.

Evankelikaaliset kirkot ovat kasvattaneet viime vuosina suosiotaan Nigeriassa. Ne keräävät parhaimmillaan kymmeniä tuhansia ihmisiä tilaisuuksiinsa. Samaan aikaan kun pastorit elävät prameasti, Nigerian väestöstä CIA:n arvion mukaan jopa 70% elää köyhyysrajan alapuolella.

Lue BBC:n uutinen aiheesta

(Kuvan suihkulentokone ei liity juttuun)

Edellinen artikkeliLS: Rauman kirkkoneuvostolle ei vastuuvapautta tilintarkastajilta
Seuraava artikkeli”Kirkon esite – vaan ei sanaakaan Jeesuksesta”

Ei näytettäviä viestejä