Kouluun lähteviä siunataan taas – yleensä järjestäjä on seurakunta, joskus myös koulu

Iso osa kouluista aloittaa syyslukukautensa tällä viikolla. Seurakunnat eri puolilla maata järjestävät koulutiensä aloittavien siunaamisia.

Ilmiö on maanlaajuinen, mutta paikalliset perinteet vaikuttavat tilaisuuksien suosioon paljon, kertoo Kirkkohallituksen kouluyhteistyöstä vastaava asiantuntija Tuula Vinko.

– Esimerkiksi se vaikuttaa, ilmoitetaanko tilaisuudesta vain seurakunnan kirkollisissa ilmoituksissa vai osallistuuko esikoulu infon välittämiseen niin, että tieto tavoittaa jokaisen ekaluokkalaisen kodin.

Vinko tietää joitakin kouluja, jotka järjestävät itse lukuvuoden alkajaisjumalanpalveluksen. Sen yhteydessä siunataan kaikkia koululaisia ja kutsutaan mahdollisesti ekaluokkalaiset erikseen eteen siunattaviksi.

– Nämä koulut ovat kuitenkin poikkeus. Usein tilaisuus on seurakunnan järjestämä, ja sinne kutsutaan erityisesti ekaluokkalaisia sisaruksineen, vanhempineen ja isovanhempineen.

Esimerkiksi Jyväskylän seurakuntaan kuuluva Korpilahden alueseurakunta järjesti koulunsa aloittaville ekaluokkalaisille maanantaina siunaustilaisuuden, joka kokosi seurakuntatalolle runsaasti ihmisiä. Ekaluokkalaisten siunaamiseen osallistui alttarilla myös kummeja tai muita tärkeitä aikuisia.

Perhetapahtumiin osallistuvien määrä kasvaa

Vinkon mukaan koulutielle siunaamisilla on hyvä maine. Tilaisuudet on valmisteltu lasten ehdoilla. Ne ovat toiminnallisia ja niihin saattaa liittyä esimerkiksi näytelmä.

Usein tilaisuuksissa jaetaan lapsille jotakin, esimerkiksi Lasten Raamattuja, muita kirjoja tai enkeliheijastimia. Lisäksi tarjolla on lapsille mieluista syötävää ja juotavaa.

– Seurakunnat satsaavat näihin tilaisuuksiin ja sana kiirii. Tilaisuuteen tullaan usein seuraavankin kouluikään ehtineen lapsen kanssa, Vinko sanoo.

Koulutielle siunaamisia järjestetään tällä ja ensi viikolla muun muassa Oulussa, Kuopiossa, Lapualla, Iisalmessa, Tampereella, Liedossa, Ylöjärvellä, Kymissä, Porvoossa ja pääkaupunkiseudulla.

Jotkut seurakunnat, kuten Lapinlahti ja Kouvola, järjestävät siunaamistilaisuuksia keväisin.

Seurakuntien varhaiskasvatuksen ja varhaisnuorisotyön perhetapahtumiin osallistuvien määrä on Tuula Vinkon mukaan kasvussa. Koulunsa aloittavien siunaustilaisuudet kuuluvat näihin tapahtumiin. Pelkästään niistä koottua tilastotietoa ei kuitenkaan ole saatavilla.

Kartta kouluun siunaamisista ja ekaluokkalaisten haastatteluvideo ovat evankelis-luterilaisen kirkon Suuremman suojassa -sivustolla.

Kuva: Kristiina Kontoniemi. Koulutiensä aloittavia lapsia siunattiin Korpilahden seurakuntatalolla maanantai-iltana.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliViisi uskontoon liittyvää fobiaa
Seuraava artikkeliArkkipiispa Kari Mäkinen jää eläkkeelle kesäkuussa 2018 – piispanvaalin aikataulu jo selvillä

Ei näytettäviä viestejä