Koulua käymättömistä lapsista puolet on konfliktimaissa

Noin 121 miljoonaa lasta ja nuorta maailmassa jää koulutuksen ulkopuolelle. Lasten koulunkäyntiä uhkaavat köyhyys ja konfliktit.

Puolet koulun ulkopuolelle jäävistä peruskouluikäisistä lapsista on kotoisin alueilta, joilla on meneillään konflikti. Peruskoulun ulkopuolella on 58 miljoonaa lasta.

Suomen Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäen mukaan lasten koulutukseen kriisialueilla on panostettu aivan liian vähän.

– Tämä kertoo lyhytjänteisestä politiikasta ja haluttomuudesta todelliseen kriisinhallintaan. Kyseessä on noidankehä, joka syventää kurjuutta ja tekee jopa ääriliikkeistä houkuttelevia, Hetemäki sanoo.

Esimerkiksi Nigeriassa 90 prosenttia köyhistä asuu Boko Haramin terrorisoimilla pohjoisilla alueilla. Siellä kaksi kolmasosaa lapsista ei ole koulussa. Varakkaimmista nigerialaisista lapsista vain viisi prosenttia on koulun ulkopuolella.

– Kouluttamattomuus ja köyhyys ruokkivat konfliktia, ja konflikti entisestään syventää köyhyyttä ja kouluttamattomuutta, Hetemäki toteaa.

2000-luvulla alkanut lasten koulunkäynnin lisääntyminen on lähes pysähtynyt vuoden 2007 jälkeen, vaikka kansainvälinen yhteisö on vuosituhattavoitteissa sitoutunut tarjoamaan peruskoulutuksen kaikille lapsille vuoteen 2015 mennessä. Näin kertoo Unescon ja Unicefin raportti, joka julkistettiin Maailman koulutusfoorumin yhteydessä Lontoossa.

Raportti suosittaa konfliktimaille kolmea asiaa: lapset on hinnalla millä hyvänsä pidettävä koulussa konfliktin aikana, koulutusta on uudistettava konfliktin vanavedessä ja laadukas koulutus tulee sisällyttää osaksi isompaa yhteiskunnallista kriisinhallintasuunnitelmaa.

Edellinen artikkeliMikkelin piispa Seppo Häkkinen on ujo seuramies
Seuraava artikkeliIisalmessa rippikoululaiset kutsutaan teatteriesitykseen

Ei näytettäviä viestejä