Kontula: Pääministeri puhui uskonnosta kuin pieni poika

Vasemmistoliiton kansanedustaja Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula arvioi kovasanaisesti pääministeri Alexander Stubbin (kok.) ja arkkipiispa Kari Mäkisen lokakuussa Sanomatalossa käymää keskustelua. Kontula esitti näkemyksensä Yle Radio 1:n Horisontti-ohjelmassa, jossa oli teemana uskonnon ja politiikan suhde.

– Pääministeri ei selvästikään ollut kovin kokenut keskustelija uskonkysymyksissä. Ei ole lainkaan huono asia, että myös kokemattomat ihmiset puhuvat uskonasioista, mutta foorumi oli siihen aivan väärä. Siellä oli pieni poika eikä pääministeri tapailemassa sanoja asiasta, joka oli hänelle uusi ja sen kehystäminen titaanien keskusteluksi teki siitä vähän hassun, Kontula sanoi Horisontti-ohjelmassa.

– Ehkä tästä johtui sekin, että myös Mäkinen, jota kovasti fanitan ja jolta olen tottunut aina saamaan jotakin uutta, oli huonompi kuin koskaan, kun olen häntä kuullut, Kontula jatkoi.

Ohjelmaan osallistunut kansanedustaja Ilkka Kantola (sd.) arveli, ettei pääministerin ja arkkipiispan ensimmäiseen julkiseen keskusteluun pyritty hakemaan erityistä vastakkainasettelua vaan kohteliasta ja varovaista yritystä tarttua oikeisiin asioihin. 

– Kontulan arviointi asetelmasta on oikean suuntainen. Kirkon kannalta on tärkeää viestittää myös julkisuudessa, että pääministerin kanssa on puheyhteys, Kantola sanoi.

Anna Kontulan mukaan pääministerin ja arkkipiispan kohtaaminen jäi pinnalliseksi.

– Keskustelu meni Vain elämää -sarjan tyyppiseksi keskusteluksi, jossa on tärkeää, että meillä on näitä syvällisiäkin arvoja ja kaikkien meidän on koetettava pohtia asioita myös perusteellisemmin, mutta koskaan ei mitään pohdittu millään lailla perusteellisesti.

Hengelliset keskustelut tulisi Kontulan mukaan käydä intiimimmin kuin kahden instituution välisinä kohtaamisina.

– Poliittisena keskusteluna se oli tosi kesyä, koska siinä ei varsinaisesti menty mihinkään konkreettiseen asiaan vaikka juontaja vähän koitti haastaa niillä 800 000 köyhällä, joita Suomesta löytyy.

– Ei tartuta mihinkään, ollaan semmoista teflonpintaa, jossa pyöriskellään ja tehdään itsestämme kaunista ja hyvää ja kelvollista kansalaista ilman, että kunnolla kosketaan mihinkään, Kontula sanoi sunnuntaina Horisontissa.

Johannes Ijäksen ja Simo Alastalon toimittama Horisontissa myös puolueiden ja herätysliikkeiden suhteesta – kuuntele tästä

Kuva Olli Seppälä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSunnuntaina piikki kirkosta eroamisissa
Seuraava artikkeli”Kirkko ei kestäisi julkisoikeudellisen asemansa menettämistä”

Ei näytettäviä viestejä