Kommentti: Tekeekö ulkopuolisuus herätysliikkeen juhlilla kävijästä toisen kylän kakaran?

Suurimmat kristilliset kesäjuhlat ovat tältä kesältä ohi. Pipliaseuran raamattutapahtuma, valtakunnalliset lähetysjuhlat, Medialähetyspäivät, Evankeliumijuhla, Sanan suvipäivät, SRK:n suviseurat, Kansanlähetyspäivät ja herättäjäjuhlat kokosivat yhteensä lähes 200 000 ihmistä. Suurin osallistujamäärä oli vanhoillislestadiolaisten Suviseuroissa.

Mediaa on jatkuvan kritiikin kohteena, ja hyvä niin. Tällä kertaa mediaa voi myös kiittää. Osa maakuntalehdistä, esimerkiksi Keskisuomalainen ja Aamulehti, raportoivat asiallisesti ja asiantuntevasti herätysliikkeiden juhlista.

Vaikka pohjimmiltaan kyse on samasta Kristuksesta, herätysliikkeet ja niiden juhlat painottavat eri asioita. Esimerkiksi pelastusta koskevassa opissa. Vanhoillislestadiolaisuudessa tämä oppi on monimutkainen, taivaan porttiin on rakennettu useita puomeja, kun taas herännäisyydessä koko porttia on vaikea edes havaita.

***

Jokaisessa herätysliikkeessä on omat sisäpiirinsä ja sukunsa. Sukuja, joista on kuuluttu liikkeeseen sukupolvien ajan ja noustu muita useammin johtotehtäviin.

Herättäjäjuhlien jälkeen on käyty keskustelua ulkopuolisuuden tunteesta, kun ei ole syntynyt heränneeseen sukuun. Jotkut ovat puolestaan sanoneet, että he eivät tahdo tuntea syyllisyyttä siitä, että he kuuluvat heränneeseen sukuun.

Saara-Maria Pulkkinen herätti kyseistä keskustelua herättäjäjuhlillaan pitämässä puheessa. Hän käsitteli omaa ulkopuolisuuden kokemustaan. Puheen voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

”Herännäisyyden piirissä, ja erityisesti sen jokakesäisessä suuressa sukujuhlassa, tunnen itseni edelleen huutolaislapseksi, toisen kylän kakaraksi.” Näin Pulkkinen siitäkin huolimatta, että tapaa juhlilla ystäviään.

Toisen kokemaa ulkopuolisuutta voi olla vaikea huomata. Samalla voi olettaa väärin toisesta ihmisestä, että tämä tuntee itsensä sisäpiiriin kuuluvaksi. Viime kädessä jokainen ihminen on suvustaan ja heimostaan huolimatta ”toisen kylän kakara”, yksin tässä elämässä ja yksin maailmassa. Jokainen kaipaa katsetta, joka kertoo: ”Minä näen sinut.”

Kuva: Freija Özcan. Väkeä herättäjäjuhlilla Tampereella.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliF1-mestari Lewis Hamilton neuvoo kiireisiä: Ota aikaa rukoukselle
Seuraava artikkeliKukat ja muistoesineet haudalla herättävät mielipahaa Helsingin Hietaniemessä – tuuli siirtää tuhkan sirottelua

Ei näytettäviä viestejä