Kommentti: Nyt on arkkipiispakisassa ehdokkaita joka lähtöön

Nyt on tarjolla jokaiselle jotakin!

Taannoinen Helsingin piispanvaali oli tulevan arkkipiispan vaalin rinnalla samanmielisten hymistelyä.

Arkkipiispakisan uusin ehdokas kertoi lähtöaikeistaan tänään perjantaina. Ehdokasasettelu on keskeneräinen vielä kuukauden päivät, mutta jo nyt on tiedossa, että ehdokaskimara heijastelee poikkeuksellisen laajalti Suomen evankelis-luterilaisen kirkon todellisuutta.

***

Ensimmäisenä vaaliin ilmoittautunut tutkija, rovasti Heli Inkinen on avaraa ja liberaalia uskontulkintaa edustava ehdokas, joka jäänee vaalin ainoaksi naiseksi. Tällöin hän saanee vaalissa naisehdokkaan roolin. Se ei haittaa Inkistä ja hänen tukijoitaan, jotka haluavat pitää esillä naisjohtajuuden merkitystä.

Virassa olevat piispat, Björn Vikström Porvoon hiippakunnasta ja Tapio Luoma Espoon hiippakunnasta, ovat kumpikin maltillisia ja sovittelevia ehdokkaita. Vikström puhuttelee liberaalia äänestäjäkuntaa, Luoma kelpaa keskitielle ja vähän konservatiivisemmallekin väelle.

Vikströmin kanssa osin samoja kannattajia tavoittelee kansanedustaja Ilkka Kantola, joka jätti Turun arkkihiippakunnan piispan viran ikävissä merkeissä 12 vuotta sitten. Kantolan tukijoukot näkevät hänessä paluumuuttajan, joka on poikennut yhteiskunnan puolelle, kerryttänyt asiantuntemustaan ja saanut kirkkoon etäisyyttä.

Jotain kuitenkin vielä puuttui. Paletti täydentyi perjantaina, kun vaaliin ilmoitettiin kirkon konservatiivista äärilaitaa edustava pastori Ville Auvinen.

***

Eräs ehdokkaiden moninaisuudesta kertova yksityiskohta on se, että Heli Inkinen on tehnyt väitöskirjansa naisten tiestä pappeuteen El Salvadorin luterilaisessa kirkossa, Ville Auvinen taas työskentelee naispappeuden torjuvassa Suomen Luterilaisessa Evankeliumiyhdistyksessä (Sley).

Kaikki Helsingin piispaehdokkaat sanoivat toivovansa, että kirkko alkaisi vihkiä samaa sukupuolta olevia. Arkkipiispaehdokkailta on paikallaan kysyä homojen vihkimisen lisäksi myös asennetta naisten vihkimiseen papeiksi.

Tulevassa arkkipiispan vaalissa on edustettuna kirkon koko kirjo. Se on hienoa, sillä se on todellisuutta. Kaikki ehdokkaat edustavat ihmisryhmiä, jotka haluavat kirkossa äänensä kuuluviin.

Samalla vaalissa etsitään ihan oikeasti sitä, mikä on kirkon pienin yhteinen nimittäjä.

Kuva: Olli Seppälä. Turun tuomiokirkko.

Uusi nimi arkkipiispan vaaliin – Ville Auvinen haluaa konservatiivien äänen kuuluviin

Piispa Björn Vikström lähtee mukaan arkkipiispanvaaliin

Espoon piispa Tapio Luoma mukaan arkkipiispan vaaliin – ”Sisimmältäni olen seurakuntapappi”

Demokraatti: Kansanedustaja ja entinen Turun piispa Ilkka Kantola lähtee arkkipiispan vaaliin

Heli Inkinen lähtee arkkipiispan vaaliin – ”Sukupuolella on aina merkitystä, myös tässä vaalissa”

Edellinen artikkeliUusi nimi arkkipiispan vaaliin – Ville Auvinen haluaa konservatiivien äänen kuuluviin
Seuraava artikkeliEnkeli-innostusta tutkinut professori: ”Enkelit koetaan ystäviksi, joille voi kertoa kaiken”

Ei näytettäviä viestejä