Kolumni: Sallikaa lasten olla – estäkää heitä joutumasta pahantekijöiden otteeseen

Katolisella kirkolla on ongelma. Yhdysvaltalaisen Boston Globe -lehden vuonna 2002 aloittama ja maailman muissa medioissa koko 2000-luvun jatkunut paljastusten sarja katolisen kirkon pedofiliatapahtumista ja varsinkin niiden peittely-yrityksistä on vastaansanomaton.

Pedofiliaa, lasten seksuaalista hyväksikäyttöä, esiintyy valitettavasti kaikissa ihmisyhteisöissä, kulttuureissa ja uskonnoissa. Pahalla asialla on niin miehiä kuin naisia, ja uhreja on niin pojissa kuin tytöissäkin.

Kuitenkin uskonnollisessa kontekstissa tapahtuvana pedofilia tuntuu erityisen kamalalta.

***

Viime viikolla uutisoitiin katolisessa kirkossa Australiassa tapahtuneita pedofiliatapauksia tutkineen komission tuloksista.

1950-luvulta lähtien noin seitsemän prosenttia maan katolisista papeista on epäiltynä lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Joissakin hiippakunnissa vuosina 1950–2015 mahdollisesti joka kuudes pappi on syyllistynyt pedofiliaan. Vielä suurempia ovat osuudet joidenkin kouluja ylläpitävien sääntökuntien jäsenissä.

Uhreja on vuosikymmenien aikana ollut Australiassa yli 4 400. Komission mukaan ylivoimainen enemmistö pappien raiskaamista lapsista on ollut poikia.

Pisteenä i:n päälle Vatikaani on raportin mukaan ollut haluton yhteistyöhön asioita tutkittaessa. Australian kirkossa tapauksia on myös pitkään peitelty.

***

Mikä saa pyhään virkaan vihityt miehet ja sääntökuntalaiset tekemään lapsille jotakin, mikä tuhoaa heidän elämänsä? Hakeutuuko alalle myös vääränlaisia ihmisiä, vai ajaako selibaattipakko joskus äärimmäisiin tekoihin? Ja mikä mahti on saanut katolisen kirkon hierarkkeja peittelemään asioita?

Katolinen kirkko on paljastusten johdosta kriisistä. Monet piispat ovat vuosien mittaan eronneet viroistaan skandaalien vuoksi. Moni paljastuksista järkyttynyt ihminen on kääntänyt kirkolle selkänsä. On kuitenkin muistettava, että maailman suurimman kirkon papiston ja piispojen valtava enemmistö on vilpittömiä Herran palvelijoita, joille paljastetut hyväksikäyttöasiat ja niiden peittely ovat epäilemättä olleet surun ja häpeän aihe.

Sallikaa lasten tulla Jeesuksen tykö, mutta estäkää heitä joutumasta pahantekijöiden otteeseen.

Kuva: Minerva Seppälä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliApulaispääsihteeri Kaisamari Hintikka harkitsee Helsingin piispanvaaliin lähtemistä
Seuraava artikkeliYstävänpäivän isä on Pyhä Valentinus, joka rohkaisi rakastavaisia vihille

Ei näytettäviä viestejä