Kolumni: Ruotsalaiset vaativat televisioon myös hovin seitsemännen lapsenlapsen kasteen

Eurooppalaisten kuningashuoneiden kevään kirkolliset perhejuhlat jatkuivat viime viikonvaihteessa Ruotsissa. Drottningholmin linnan kirkossa Tukholmassa kastettiin prinsessa Madeleinen ja Christopher O’Neillin kolmas lapsi, prinsessa Adrienne.

Muutama viikko sitten kirjoitin Britannian prinssin Harryn ja Meghan Marklen häistä. Niissä maailmanlaaja tv- ja someyleisö innostui yhdysvaltalaispiispa Michael Curryn eloisasta saarnasta. Kaste Ruotsin hovissa tuli vielä askelen lähemmäs suomalaisia – olihan kyseessä naapurikirkossamme toteutettu sakramentti.

***

Ruotsin kuningasperheessä eletään vilkkaita pikkulapsivuosia. Kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia ovat saaneet kuudessa vuodessa seitsemän lastenlasta. Kaikkien kasteet on toimitettu kuninkaallisten linnojen kirkoissa. Ristiäiset kiinnostavat tavallista kansaa. Kun Madeleinen ja Christopher O’Neillin keskimmäinen, Nicolas, kastettiin vuonna 2015, Ruotsin yleisradioyhtiö SVT empi toimituksen lähettämistä suorana tv-lähetyksenä. Kansalaisten reaktiot kuultuaan yhtiö pyörsi päätöksensä.

Niinpä televisiossa nähtiin tälläkin kertaa suorana kirkollinen toimitus, jossa kastettiin nykyisen kuninkaan kolmannen lapsen kolmas lapsi. Suomessa ristiäisiä pystyi seuraamaan Yle Areenasta.

Entä millainen kaste sitten nähtiin? Kastepappi oli arkkipiispa Antje Jackelén, oli tv-valot, meikit, satiinit ja pihaposeeraukset medialle. Itse kaste oli kuitenkin kuin mikä tahansa Ruotsin kirkon kaste. Kummi luki tekstin, laulettiin virsiä, kuunneltiin musiikkiesityksiä. Lapset kutsuttiin eteen siunaamaan kastevettä.

Kuninkaallinen toimitus muistutti ihan tavallista kastejuhlaa myös siksi, että intiimissä kirkossa oli käynnissä lapsihärdelli. Pienimmän prinsessan nelivuotias isosisko Leonore möyri lattialla ja piilotti kenkänsä niin, että tallusteli toimituksen jälkeen median eteen pihasoralle paljain jaloin. Muutama kuukausi sitten kastettu Adriennen serkku, prinssi Carl Philipin poika Gabriel imeskeli antaumuksella kuninkaallista kasteohjelmalehtistä.

***

Kasteiden määrästä ja kirkon jäseneksi liittämisestä kannetaan huolta pohjoisissa kirkoissa. Sen keskellä on hätkähdyttävää, että suuret ihmisjoukot seuraavat televisiosta kolme varttia silkkaa sakramenttia ja evankeliumia.

Ruotsissa asuvassa ystäväperheessäni nelivuotias tuijotti viime viikonvaihteessa kastelähetystä silmät lautasina. Seuraavana päivänä perheessä leikittiin ristiäisiä.

Kuva: Janerik Henriksson / AFP / Lehtikuva. Ruotsin kirkon arkkipiispa Antje Jackelén kastoi prinsessa Madeleinen kolmannen lapsen, prinsessa Adriennen.

Lue myös:

Kolumni: Kerrankin tv-yleisö hurrasi ja sosiaalinen media hurmioitui, kun piispa saarnasi

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliEspoon hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliArgentiinan parlamentti liputti aborttilain höllentämisen puolesta – paavi Franciscus vastustaa

Ei näytettäviä viestejä