Kolumni: Paavi ja suurimaami taisivat löytää yhteisen vihollisen

Kirkko on täynnä monenlaista pientä kiinnostavaa vänkäystä, joiden rinnalla oikeasti merkittävät asiat tuppaavat unohtumaan. Viime viikon tärkeä, jopa historiallinen hetki koettiin Abu Dhabissa. Se oli historiallinen paitsi siksi, että kyseessä oli ihka ensimmäinen paavin vierailu Arabian niemimaalla, myös siksi, että kyse oli kahden suuren maailmanuskonnon korkean tason kohtaamisesta.

Noin 1,25 miljardia katolilaista – ja monien mielessä niitä loppujakin kristittyjä – edustava paavi Franciscus oli kutsuttu Abu Dhabiin uskontojen väliseen kokoukseen. Toinen vieras oli sheikki Ahmad Muhammad Al-Tayeb, joka on Kairossa sijaitsevan al-Azharin moskeijan suurimaami ja jota pidetään maailman sunnimuslimien oppineimpana edustajana. Sunnimuslimeja on maailman 1,6 miljardista muslimista melkein 90 prosenttia. Korkean tason kohtaaminen siis todellakin!

***

Abu Dhabissa paavi ja suurimaami allekirjoittivat historiallisen julistuksen ihmiskunnan veljeydestä maailman rauhan ja yhteiselon saavuttamiseksi. Julistus syntyi osapuolten käymästä kahdenkeskisestä keskustelusta ja sen mukaan muslimit ja katolilaiset lähtevät nyt yhdessä dialogin viitoittamalle polulle ohjeenaan yhteistyö ja metodinaan molemminpuolinen ymmärrys.

Julistus huomauttaa, että ”uskontojen ensimmäinen ja tärkein päämäärä on uskoa Jumalaan, kunnioittaa häntä ja kutsua kaikki miehet ja naiset uskomaan, että tämä maailmankaikkeus on riippuvainen Jumalasta, joka hallitsee sitä”. Siksi julistuksessa tuomitaan kaikki toimet, jotka uhkaavat elämää, kuten terrorismi, kansanmurha ja ihmiskauppa mutta myös abortti ja eutanasia.

Hyvin päättäväisesti siinä julistetaan, etteivät uskonnot saa koskaan lietsoa sotaa, inhoavaa asennoitumista, vihamielisyyttä ja ääriliikkeitä, väkivaltaa tai verenvuodatusta.

***

Vähemmän huomiota mediassa herätti se, että ihmiskunnan veljeyden lisäksi paavi ja suurimaami taisivat löytää myös yhteisen vihollisen – sehän parhaimmillaan ryhmäyttää erinomaisesti.

Toimittaja Sohrab Ahmari kiinnittää Catholic Herald -lehdessä huomiota siihen, että paavi puheessaan asettui vastustamaan nykyajan individualismia ja utilitarismia. Suurimaami puolestaan löysi nykyajan hämmennyksen ja riitasointujen syyksi kapinan Jumalaa vastaan, rajattoman vapauden ja valistuksen aikana valloilleen päässeen uskonnonvastaisuuden. Paikalla kokouksessa olleen Ahmarin mukaan paavi nyökytteli syvästi tietäväisen oloisena imaamin moittiessa valistusta.

Kuva: Olli Seppälä. Paavi Franciscus Ruotsin Malmössä syksyllä 2016.

Lue myös:

Paavi Franciscus historiallisella ensivierailulla Arabiemiirikunnissa

Paavin matkaa Arabian niemimaalla seurannut: Vierailu tukee alueella työskenteleviä kristittyjä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKolumni: Isoäitinä minulla on paikka oudosti keskellä kaikkea ja silti hyvällä tavalla sivussa
Seuraava artikkeliEssee: Näin nuorille suunnattu Kutsuvat sitä rakkaudeksi -opas poikkeaa piispojen linjasta

Ei näytettäviä viestejä