”Kolmen uskonnon julkilausuma ainutlaatuinen”

FeodoroffSauliSauli Feodoroff pitää ainutlaatuisena kolmen uskonnon yhteistä julkilausumaa uskonnonvapauden puolesta.

Usko vapaasti -lausunto allekirjoitettiin jo huhtikuussa, mutta se tuotiin näyttävästi esille tänään tiistaina Helsingin juutalaisen seurakunnan tiloissa osana Ekumeenisen vastuuviikon ohjelmaa.

Toimittajille järjestetyssä keskustelutilaisuudessa puhunut ihmisoikeus- ja demokratiasuurlähettiläs Sauli Feodoroff  piti lausuntoa harvinaislaatuisena jopa koko maailmassa. Hän muistutti, että uskonnonvapauden puolustaminen nojaa kansainvälisiin sopimuksiin, eikä kenenkään omiin mielipiteisiin. Hän toivoi toimittajilta universaalia ajattelua ja varoitti stereotypioiden luomisesta.

Feodoroff huomautti, että monet konfliktit, jotka halutaan nähdä uskontojen välisinä vastakkainasetteluina, voivatkin olla kulttuurien välisiä pulmia.

− Ei pidä hypätä uskonnon ulkopuolisten selitysten yli.

Usko vapaasti -julkilausumassa painotetaan uskontojen vastuuta uskonnonvapaudesta erityisesti kun puhutaan oikeudesta uskonnon vaihtamiseen. Lausunnon mukaan ”kukaan ei saa joutua painostuksen kohteeksi ennen tai jälkeen tällaisen valinnan tekemistä”.

Sauli Feodoroffin mukaan hengenvaaraan joutuminen uskonnon vaihtamisen seurauksena voi sekin olla kulttuurinen eikä uskonnon ongelma. Monet niistä valtioista, jotka eivät salli uskonnon vaihtamista, eivät salli myöskään kansalaisuudesta luopumista.

− Toivon, että maiden sisäisessä ilmapiirissä tapahtuu muutos, Feodoroff sanoi.

(Kuva Sauli Feodoroffista/Matti Karppinen)

Usko vapaasti -lausunnon ovat allekirjoittaneet arkkipiispa Kari Mäkinen, ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo, piispa Teemu Sippo katolisesta kirkosta, Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Gideon Bolotowsky, Suomen tataariyhteisön Islam-seurakunnan puheenjohtaja Okan Daher, Suomen Islamilaisen Neuvoston puheenjohtaja Abdi-Hakim Yasin Ararse ja Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri Heikki Huttunen.

Lue artikkelitoimittaja Jussi Rytkösen analyysi Usko vapaasti -julkilausumasta 27.10. ilmestyvästä Kotimaa-lehdestä.

Edellinen artikkeliHerätysliikkeiden omat laulut
Seuraava artikkeliKirkkoliiton pääsihteerin valinta tökkii

Ei näytettäviä viestejä