KMN patistaa yhteiseen pääsiäiseen

Kirkkojen maailmanneuvoston pääsihteeri, pastori Olav Fykse Tveit patistaa kristittyjä yhteisen pääsiäisajan löytämiseen.

Ortodoksinen maailma laskee pääsiäisen ajankohdan juliaanisen kalenterin mukaan, kun taas läntinen maailma ja Suomen ortodoksit gregoriaanisen kalenterin mukaan. Tänä vuonna pääsiäinen on ekumeeninen koska sekä itäisessä, että läntisessä traditiossa se osuu samaan päivään, 24.4.

– Voiman ja väkivallan jakamassa maailmassa on tärkeää, että todistamme yhteisesti teoissa ja sanoissa ristiinnaulitusta ja ylösnousseesta Kristuksesta, sanoo Olav Fykse Tveit.

Pääsiäinen on osunut viidesti samaan sunnuntaihin viimeisen kymmenen vuoden aikana koko kristikunnassa. Tulevaisuudessa se on vielä harvempaa. Seuraavat yhteiset, ekumeeniset pääsiäiset vietetään 2017 ja 2025.

Yhteisestä pääsiäisenvietosta on keskusteltu jo 1980-luvulta asti, viimeisin neuvottelu käytiin 1997 Aleppossa Syyriassa. Siellä esiteltiin tapa laskea pääsiäinen niin, että se osuisi samaan päivään koko kristikunnassa.

– Toivon, että tulevana vuosikymmenenä kristityt eri traditioista löytävät tavan viettää yhteistä pääsiäistä sen prosessin pohjalta, joka tehtiin Aleppossa, sanoo Olav Fykse Tveit.

Lue myös: USA:ssa vaaditaan yhteistä pääsiäistä

Edellinen artikkeliVaalitulos: Perussuomalaiset tekivät historiaa
Seuraava artikkeliPaastovinkki 35/40: Etsi tyytyväisyyttä

Ei näytettäviä viestejä