K&K: ”ISIS:n väkivalta ei ole silmitöntä tai sattumanvaraista”

Tuoreessa Helsingin seurakuntien
Kirkko ja kaupunki

-lehdessä pohditaan muun muassa, millainen merkitys uskonnolla on muslimiterroristeille. Haastateltavana ovat helsinkiläinen juristi Husein Muhammedin ja jihadismista väitöskirjaa valmisteleva Suomen puolustusvoimien kapteeni Atte Kaleva.

Muhamedin mielestä kuka tahansa pystyy irrallisista Raamatun tai Koraanin jakeista luomaan aivan niin väkivaltaisen tai rauhanomaisen uskontulkinnan kuin haluaa. Terroristijärjestöt ovat kuitenkin hänen mukaansa aina olleet vähemmistössä, ja aina ne ovat olleet myös enemmistön tuomitsemia.

– Totta kai terroristit itse ovat mielissään siitä, että heitä pidetään oikeina uskonnon edustajina. Muslimien enemmistö ei silti pidä heitä millään tavalla hyväksyttävinä, Muhammed sanoo.

Atte Kalevan mielestä näkemys, jonka mukaan uskonnolla olisi vain vähäinen merkitys muslimiterroristeille, ei pidä paikkaansa.

– Jihadismista ei voi puhua ottamatta huomioon, että jihadistit itse pitävät toimintansa suurimpana motivoijana islamia, Kaleva toteaa.

Kalevan mielestä esimerkiksi ISIS:n väkivalta ei suinkaan ole silmitöntä tai sattumanvaraista – toisin kuin media on esittänyt.

– Valtaosassa, mitä tähän mennessä olen nähnyt, se seuraa hyvin tarkasti ja kirjaimellisesti šariaa. ISIS:n kannalta muslimit, jotka ovat laimentaneet šarian jättämällä siitä joitain osia pois, ovat luopuneet islamista. Uskosta luopumisen rangaistuksena on kuolemantuomio, Kaleva sanoo.

Lue koko artikkeli Kirkko ja kaupunki -verkkolehdestä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSeitsemän piispaa haastattelijoina Kirjamessuilla
Seuraava artikkeliEspooseen, Lahteen ja Vantaalle tulossa krematoriolämmön talteenottojärjestelmä

Ei näytettäviä viestejä