Kirkosta eronneiden määrä kasvoi viime vuonna – 65,1 prosenttia suomalaisista kuuluu kirkkoon

Kirkon jäsenyydestä eronneiden, 63 700, sekä kuolleiden määrät, 51 000, kasvoivat merkittävästi viime vuonna.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vahvistettujen jäsentilastojen mukaan vuoden 2022 lopussa kirkkoon kuuluvien osuus oli 65,1 prosenttia väestöstä. Vuotta aiemmin kirkon jäsenyys oli 66,5 prosentilla väestöstä.

– Väestöä koskevat trendit eli alhainen syntyvyys ja korkea kuolleisuus heijastuivat viime vuonna myös kirkon jäsentilastoihin. Kirkon jäsenistö väheni suhteellisesti jopa enemmän kuin kirkosta eroamisen huippuvuosina 2010 ja 2014, tutkija Veli-Matti Salminen sanoo kirkon viestinnän tiedotteessa.

– Loppuvuonna voimakkaasti lisääntynyt eroaminen kytkeytyy pääosin kirkollisveroon. Taloudelliset syyt ovat tutkimustenkin perusteella entistä keskeisempiä kirkosta eroamisen taustalla.

Eri sukupolvilla erilainen suhde kirkkoon

Useimmiten kirkosta erosivat 18-vuotiaat, joita oli lähes kuusi prosenttia eronneista. Suurin kirkosta eronneiden ikäryhmä on 20–29-vuotiaat, joita oli yli kolmannes eronneista.

Veli-Matti Salmisen mukaan alle 40-vuotiaiden suhde kirkkoon on sekä jäsenyyden että arvojen suhteen varsin erilainen kuin vanhemmilla ikäryhmillä.

– Äskettäin julkaistu Millenniaalien kirkko -tutkimus osoitti, että millenniaalit ja heitä nuoremmat sukupolvet näyttäytyvät yksilöllisyyttä, tasa-arvoa ja uskonnollista moninaisuutta korostavina sukupolvina. He odottavat kirkolta vastuunkantoa erityisesti ympäristö- ja ihmisoikeuskysymyksissä, Veli-Matti Salminen kertoo.

Kirkkoon liittyneiden määrä pysyi lähes samana

Kirkon jäseneksi liittyi viime vuonna 20 300 henkilöä lähes saman verran kuin edellisvuonna.

Viime vuonna kirkkoon liittyneistä neljännes on 30–39-vuotiaita. Kasteessa kirkon jäsenyyden sai noin 25 000 alle 1-vuotiasta.

Kirkkoon liittyneiksi tilastoidaan myös ne alle 1-vuotiaina kastetut, jotka on ehditty merkitä väestökirjanpitoon ennen kastetoimitusta.

Kirkkoon liittyi kasteen kautta myös rippikoulun käyneitä nuoria.

Lue myös

Millenniaalien arvoissa korostuu omaehtoisuus

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSunnuntain evankeliumi: Jeesus oli ainutlaatuinen ja ennustusten lupaama pelastaja
Seuraava artikkeliKirkko ja minä: Hanna Koivulampi sai seurakunnalta lohdutuksen sanoja

Ei näytettäviä viestejä