Kirkonkellot mikitettiin – nyt kellon ”sydänääni” soi Vanhan kirkon tapulissa

7.6.2023 Tampere. Vanha Kirkko. Tapulin kellon tikitystä hyödynnetään mm. erilaisissa tapahtumissa metronomin tapaan.

Lähes kaksisataa vuotta vanha Tampereen Vanhan kirkon tapulin kello on saanut uutta pontta äänentoiston avulla.

Vanhan kirkon pastori Olli Viljakainen kertoo, että uudistuksen avulla haluttiin herättää Carl Ludwig Engelin suunnittelema tapuli vuodelta 1828 henkiin.

– Se oli aiemmin hieman kuin joutomaata, vaikka siellä järjestettiin toisinaan esimerkiksi kahvilatoimintaa. Joutomaille taas käy hyvin usein niin, että niille aletaan rakentaa uutta. Tämä oli yksi tausta-ajatus. Tapulin osalta tämä tarkoittaa reilun parinkymmenen neliön joutomaata.

IDEA ÄÄNENTOISTOSTA syntyi keväällä Viljakaisen keskusteltua Vanhan kirkon vieressä sijaitsevan Tampereen teatterin henkilökunnan kanssa.

– Teatterin näyttelijä ja tanssija kävivät moikkaamassa. Kävimme samalla tapulin yläosassa katsomassa vanhaa kelloa. Pysähdyimme kuuntelemaan kellon sekuntien etenemistä ja pohdimme voisiko ihmisiä viedä ylös kuuntelemaan sitä. Toinen vieraista ehdotti, että mitä jos mikittäisit äänen alas tapuliin.

Seuraavaksi seurakunnan työntekijä asensi mikrofonin kelloon. Ääni kantautuu tapulisaliin vahvistimen, mikserin ja kaiuttimien kautta.

Viljakainen luonnehtii kellon ääntä persoonalliseksi ja ainutlaatuiseksi.

– Se ei ole mitään metronomin tikitystä. Sekuntien lomassa kuuluu koneiston rahina ja kolahdukset.

– Äänikokemukseen on helppo liittyä ja rauhoittua. Kerran viikossa vedettävän kellon raksutus kertoo myös ajankulusta. Meistä jokainen on täällä oman matkansa.

KELLO ON jo säestänyt useita tilaisuuksia musiikkihetkistä hartauksiin. Kesän ajan tapuli palvelee nuorison skeittitapulina.

– Haluamme tällä tavalla olla myös nuorten mukana. Heillä on mainio skeittausalue aivan tapulin vieressä. Tapulin sisällä taas on kioski, josta voi ostaa pientä evästä ja juotavaa.

– Ihmiset ovat ottaneet kellouudistuksen kokonaisuudessaan vastaan mainiosti. Joku luonnehti raksutusta tapulin sydänääneksi. Se on mielestäni hyvin sanottu.

Yksi tulevaisuuden suunnitelma on lukea tapulissa Pyhäinpäivänä vuoden aikana poisnukkuneiden tamperelaisten nimet kellon tikittäessä taustalla.

– Se tarkoittaisi noin 1 700 nimeä. Emme myöskään halua sulkea pois seurakuntaan kuulumattomien nimiä. Sitä ennen täytyy toki hankkia lupa heidän nimiensä lukemiseen. Tämä asia on vielä suunnittelussa, mutta pyrimme toteuttamaan sen.

Tomi Olli

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliAitoon Kirkastusjuhlilla on uskonnollinen tausta
Seuraava artikkeliKeskiajan ja tiekonepelien musiikkimaailmat kohtaavat Munx Gregorianan ohjelmistossa

Ei näytettäviä viestejä