Kirkon torni syttyi voimakkaan salaman iskusta Savonlinnassa – ”Varjelusta oli mukana”

Etelä-Savon pelastuslaitos sai torstaina neljän jälkeen ilmoituksen, että Savonlinnan tuomiokirkossa on syttynyt tulipalo. Kaupungin yllä riehunut ukonilma oli iskenyt yhden nuolistaan kirkon torniin ja sytyttänyt sen tuleen.

Lähes saman tien soi Savonlinnan kiinteistöpäällikkö Sylvi Monosen kännykkä.

‒ Se on pahin painajainen, että kirkossa syttyy tulipalo. Olin juuri lapsenlikkana, mutta vartin päästä pääsin lähtemään kirkolle. Koetin ajaa niin, etten saisi ylinopeussakkoa, Mononen kertaa eilisen tapahtumia.

Pahimmissa mielikuvissa koko pyhäkkö oli liekkien vallassa, sillä hän ei ollut saanut puhelimessa tietoa tilanteen vakavuudesta.

Kun Mononen pääsi paikalle, helpotus oli valtava. Pelastuslaitos oli tullut nopeasti, ja palo oli saatu rajattua torniin.

‒ Tornissa pieni alue on hiillostunut. Suurin vaurio on tapahtunut sähkölaitteille, Mononen toteaa.

Tornin valokatkaisimet, jakorasioiden kannet ja paloilmaisimet olivat rikkoutuneet ja sähköjohtojen päällysteet olivat kärventyneet savuna ilmaan metrin matkalta.

Sylvi Mononen teki tornin hätäkorjaukset sisäpuolelta yhdessä kiinteistönhoitaja Pekka Mustosen kanssa. Varsinainen korjaus tehdään tämän kesän aikana ison nosturin avulla ulkokautta.

Kolmesta kellosta kaksi soi

Seurakunnan tiedottaja Pia Rask kävi tutkimassa vahinkoja kirkossa tänään perjantaina aamupäivällä.

‒ Kyllä varjelusta on ollut mukana, tälli oli kova. Vahinko on yllättävän pieni. Palomiehet olivat työntäneet sisään tuhat litraa vettä, sitä ei näy missään, Rask hämmästelee.

Rakennukseen oli asennettu uusi ukkosenjohdatin 20 vuotta sitten.

‒ Salama on todennäköisesti osunut sieppariin, joka johtaa sähkön maadoituksia pitkin maahan. Isku on ollut niin voimakas, että kuparijohdoista tehdyt maadoitukset eivät ole riittäneet.

Tornin kolmesta kellosta kaksi toimii ja kolmatta korjataan parhaillaan.

‒ Kokeilin urkuja, nekin toimivat. Äänentoisto ei toimi, mutta kirkkoherra sanoi, että jumalanpalvelus pidetään pyhänä kirkossa kuitenkin. Paikalle tuodaan tarvittaessa korvaava laitteisto, Rask kertoo.

Vakuutusyhtiön on tarkoitus käydä arvioimassa korjauksen kustannuksia ensi viikolla.

‒ Talousjohtaja arveli, että vahingot jäävät seurakunnan maksettaviksi. Omavastuu on 100 000 euroa.

Savonlinnalaisille rakas kirkko paloi talvisodan pommituksissa maan tasalle. Se rakennettiin uudestaan osin lahjoitusvaroilla, joita saatiin ulkomaita myöten.

Kuva: Pia Rask / Savonlinnan seurakunnan tiedotus

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPääkirjoitus: Onko Afganistan turvallinen maa?
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Ketkä istuvat piispan kuvan alla kahvilla?

Ei näytettäviä viestejä